Η τέχνη του να μπορείς να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος του άλλου μάς έρχεται από την Αμερική. Ξεκίνησε κυρίως για την εξιχνίαση εγκλημάτων και προφανώς επεκτάθηκε και στην καθημερινότητα. Από τότε, γράφτηκαν πολλά βιβλία που σου «μεταφράζουν» διάφορες κινήσεις του άλλου όπως «Το απόλυτο βιβλίο για τη γλώσσα του σώματος», των συγγραφέων Barbara και Allan Pease, καθώς το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα…

 1.  Είναι ειλικρινής;

Όταν οι άνθρωποι θέλουν να φανούν ανοιχτοί ή ειλικρινείς, συχνά απλώνουν τη μία ή και τις δύο παλάμες προς το άλλο άτομο, και μπορεί να σου πει “Δεν σου απάντησα τότε στο μήνυμα γιατί δεν είχα μπαταρία”. Θες να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα;

Οι άνδρες υποσυνείδητα νιώθουν την ανάγκη να κρύψουν τα χέρια τους όταν λένε ψέματα. Εάν δεις κινήσεις, όπως να βάζει τα χέρια του στις τσέπες όταν σου μιλάει ή να κρύβει με κάποιον τρόπο τις παλάμες του όταν θέλει να εξηγήσει πού ήταν, ίσως πρέπει να το προσέξεις λίγο παραπάνω.

Η παλάμη που κοιτά προς τα κάτω είναι από τις πιο δυνατές χειρονομίες που εκπέμπει άμεση εξουσία ενώ η παλάμη που κοιτάει προς τα κάτω υπονοεί ικεσία. Δεν είναι τυχαίο που ο ναζιστικός χαιρετισμός είχε ακριβώς αυτή τη χειρονομία για να μεταδίδει φόβο και δύναμη.

γλώσσα

2.  Σε βλέπει θετικά;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβεις τη διάθεση του άλλου ή να δεις αν είναι θετικά ή αρνητικά διακείμενος προς εσένα, είναι παρατηρώντας τις κινήσεις των χεριών του. Τα σταυρωμένα χέρια με σφιγμένες τις γροθιές όπως μάλλον υποθέτεις και μόνη σου δείχνουν εχθρική διάθεση.

Τα σταυρωμένα χέρια, από την άλλη, με διπλό σφίξιμο των βραχιόνων δείχνουν αρνητική στάση και εκνευρισμό ή φόβο. Θα το δεις συχνά στο γιατρό (αλλά και σε εμάς τις γυναίκες όταν εκνευριζόμαστε!).

3.  Ενδιαφέρεται για σένα;

Δώσε προσοχή στα πόδια: θα έχεις παρατηρήσει αρκετές φορές κάποιους άνδρες που ενώ περπατούν προς μία κατεύθυνση, κοιτούν έντονα μία γυναίκα που βρίσκεται δεξιά ή αριστερά από εκεί που πηγαίνουν. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με την οδήγηση: το αμάξι πάει εκεί που κοιτάς! Αυτή η ασυνείδητη κίνηση δείχνει προς τα πού θέλει να πάει το μυαλό αν και το σώμα κατευθύνεται αλλού. Αυτό έχει εφαρμογή ακόμη και όταν τα άτομα κάθονται ή στέκονται. Όταν τα πόδια κάποιου είναι στραμμένα προς τα εσένα, μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό το άτομο θέλει να σε προσεγγίσει

4. Λέει ψέματα;

Θες να καταλαβαίνεις αν σου λένε ψέματα; Υπάρχει τρόπος. Οι ψεύτες χρησιμοποιούν αρκετές κινήσεις για να καλύψουν τον εαυτό τους, τις οποίες οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει.

Οι 4 συνηθέστερες κινήσεις ενός ψεύτη είναι οι εξής:

α.  Καλύπτει το στόμα του

Ο εγκέφαλος υποδεικνύει στο σώμα να καταπνίξει τα ψέματα που πρόκειται να ειπωθούν. Εάν είναι έμπειρος ψεύτης μπορεί να προσποιηθεί ότι βήχει όταν βάζει μπροστά το χέρι του. Εάν δεις το συνομιλητή σου να καλύπτει το στόμα του όταν μιλάς εσύ, πιθανότατα διαισθάνεται ότι εσύ λες ψέματα. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να κάνεις παύση και να ρωτήσεις τον συνομιλητή σου σε τι διαφωνεί.

γλώσσα

β.  Το άγγιγμα της μύτης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν λέμε ψέματα απελευθερώνονται στο αίμα κετοχολαμίνες που κάνουν το βλεννογόνο της μύτης να διαστέλλεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η πίεση του αίματος. Αυτό ερεθίζει τη μύτη προκαλώντας φαγούρα και οδηγεί σε στιγμιαίο τρίψιμο για την ανακούφισή της. Πάλι καλά που δεν μεγαλώνει σαν του Πινόκιο!

γ. Το τρίψιμο του ματιού, το τράβηγμα του αφτιού και το ξύσιμο του λαιμού

Όλα αυτά – όχι απαραίτητα μαζί. Οι άνδρες συνήθως τρίβουν τα μάτια τους δυνατά και, αν το ψέμα είναι πολύ μεγάλο, τα αποστρέφουν σε άλλη κατεύθυνση. Όταν ο συνομιλητής σου τραβάει ελαφριά το αφτί του δείχνει αμηχανία και άγχος ενώ το ξύσιμο του λαιμού φανερώνει, επίσης, αμηχανία και είναι σημάδι αμφιβολίας ή αβεβαιότητας

δ.  Δάχτυλο στο στόμα

Η ανάγκη για επιστροφή στην ασφάλεια της βρεφικής ηλικίας είναι ωμά εμφανής με αυτή την κίνηση. Οι περισσότερες κινήσεις του χεριού προς το στόμα έχουν σχέση με ψέματα, αλλά το δάχτυλο στο στόμα εκφράζει και ανασφάλεια ή ανάγκη για επιβεβαίωση.

γλώσσα

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το Α-Spot και πως θα το βρεις!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet