Μπορεί να το έχεις νιώσει. Αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα που σε διαπερνάει όταν βλέπεις κάποιον για πρώτη φορά. Αυτήν την ανεξήγητη έλξη, που νιώθει αμέσως για μια καινούρια γνωριμία. Έρωτας με την πρώτη ματιά, το λένε κάποιοι, άλλοι κεραυνοβόλο έρωτα. Μα υπάρχει αναρωτιέσαι ή μήπως αυτό που νιώθεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον ενθουσιασμό μιας ονειροπαρμένης που βλέπει πολλές ρομαντικές ταινίες; Και πόσος χρόνος ακριβώς χρειάζεται για να ερωτευτούμε;

Τι λέει η επιστήμη αλήθεια;

Σύμφωνα με τη Shelley Sommerfeldt, PsyD, Κλινική Ψυχολόγο και Relationship Coach για να ερωτευτείς αρκεί το 1/5 του δευτερολέπτου, καθώς τόσο χρόνο χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να πλημμυρίσει από τα χημικά που τον κάνουν να αισθάνεται υπέροχα.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Medicine.

έρωτας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Syracuse στη Νεά Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν σχετικές μελέτες και όπως έγραψαν στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine διαπίστωσαν αυτό το 1/5 του δευτερολέπτου αφού κοιτάξεις κάποιον είναι αρκετό για να αρχίσουν να εκκρίνονται στον οργανισμό σου ορμόνες όπως οι οξυτοκίνη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη και βασοπρεσίνη. Αυτές δηλαδή οι ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις ερωτευμένος.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το αρχικό συναίσθημα που προκαλείται από ένα τέτοιο γεγονός, είναι τόσο δυνατό που η επίδραση του είναι ίδια με αυτή της ναρκωτικής ουσίας της κοκαΐνης.

Πρώτα ερωτεύεται το μυαλό ή η καρδιά;

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Stephanie Ortigue “αυτή είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω πως θα έλεγα το μυαλό, αλλά σχετίζεται και η καρδιά, γιατί η περίπλοκη έννοια της αγάπης, προκύπτει από διεργασίες που συνδέουν άμεσα την καρδιά και το μυαλό. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, μπορεί να διεγείρει την καρδιά, να δημιουργήσει ‘πεταλούδες στο στομάχι’. Καποια συμπτώματα που νομίζουμε πως είναι εκδηλώσεις της καρδιάς, μπορεί να προέρχονται από τον εγκέφαλο”.

Από την άλλη πλευρά, ενώ είναι τεχνικά δυνατό να βιώσετε αυτό το γρήγορο συναίσθημα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ο έρωτας χρειάζεται μια διαδικασία.

Το χρονοδιάγραμμα της αγάπης είναι και θέμα… αναπαραγωγής!

“Υπάρχουν διάφορα στάδια που περνάμε όταν ερωτευόμαστε. Αρχικά είναι η έλξη, μετά το δέσιμο και κατόπιν έρχεται η η αληθινή σχέση” λέει η Sommerfeldt. “Είναι μια διαδικασία που ξεκινά από τη φυσική έλξη προς κάποιον και στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια βαθύτερη και ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση”.
Από την άλλη, όπως μας λέει η Loretta G. Breuning, PhD, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Inner Mammal και καθηγήτρια στο California State University και συγγραφέας του βιβλίου Habits of a Happy Brain: Retrain Your Brain to Boost Your Serotonin, Dopamine, Oxytocin, & Endorphin Levels,”ο εγκέφαλος μας είναι φυσικά προεπιλεγμένος για να επικεντρωθεί στην αναπαραγωγή, ακόμη και αν δεν το σκοπεύουμε συνειδητά”

Ο εγκέφαλός μας επικεντρώνεται στην επιβίωση και η αναπαραγωγή είναι το αποκορύφωμα της επιβίωσης”. Πόσο ρομαντικό… ε;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet