Διαβάζεις καθημερινά άρθρα “Πώς θα καταλάβεις ότι είναι τοξικός” κι εγώ προσωπικά πρέπει να έχω γράψει τουλάχιστον καμία δεκαριά που αφορούν σε αυτό το θέμα.

Όμως τι γίνεται όταν η τοξική είσαι εσύ; Και θα μου πεις «οκ αλλά πως θα το καταλάβω ότι είμαι τοξική». Είναι δύσκολο να βάλεις τον εαυτό σου στη γωνία και να πεις έχω άδικο. Πιο δύσκολο δε είναι να εντοπίσεις το τοξικό μοτίβο συμπεριφοράς σου και να μπεις στη διαδικασία να το καταπολεμήσεις. Υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τα τοξικά χαρακτηριστικά σου.

Τον ελέγχεις συνεχώς

«Που είσαι;» «Τι κάνεις;» «Με ποιους;» «Πότε θα γυρίσεις;» «Να δω το κινητό σου!» Όλα αυτά δεν τα λες και θετικά. Δεν σου λέω να μην ρωτήσεις από ενδιαφέρον τι κάνει. Όμως γνωρίζεις κι εσύ η ίδια πότε ρωτάς από ενδιαφέρον και πότε ρωτάς για έλεγχο, οπότε μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Αυτή η συμπεριφορά εκφράζει τη δική σου ανασφάλεια ότι ο άλλος κάνει κάτι που αποκλίνει από τη συμπεριφορά που «επιτρέπεις» εσύ. Ψάξε τους λόγους που αγχώνεσαι τόσο πολύ να ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή που είναι ο σύντροφός σου.

τοξική

Τον περιμένεις στη γωνία

Περιμένεις πότε θα κάνει το παραμικρό παράπτωμα. Σου έχω νέα -μάλλον δυσάρεστα- οι άνθρωποι κάνουμε λάθη συνεχώς. Δεν γίνεται να του «τη λες» με το παραμικρό λάθος που θα κάνει. Εάν παρατηρείς πως είσαι συνεχώς στην τσίτα απέναντί του και εκνευρίζεσαι με το παραμικρό, ίσως και με παράλογα πράγματα, τότε το πρόβλημα δεν το έχει ο σύντροφός σου αλλά εσύ.

Κοιτάς το κινητό του

Συνδέεται με την πάνω κατηγορία αλλά αξίζει μια θέση μόνο του. Είτε του το αρπάζεις από τα χέρια, είτε κρυφοκοιτάς την ώρα που το κρατάει, είτε το ανοίγεις κρυφά όταν εκείνος δεν βλέπει, είναι λάθος. Αρχικά, όποιος ψάχνει βρίσκει και συνήθως θα βρεις κάτι που είναι άνευ σημασίας και θα τσακωθείς χωρίς λόγο. Μεταξύ μας είναι και «κοτιά» να το κάνεις. Εάν ο άλλος σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς να ψάξεις το κινητό σου μάλλον δεν κάνει.

τοξική

Απαιτείς να μη μιλάει με άλλες

Δεν σου λέω να απαιτείς να μην φλερτάρει σα να είναι ελεύθερος προς θεού. Εννοώ πως μπορεί να είχε φίλες και πριν από εσένα, δεν σταματά η ζωή κανενός επειδή σε γνώρισε. Οκ αν έχει 15 ξαδέρφες είναι ύποπτο! Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να επέμβεις σε ποιον θα μιλάει και σε ποιον όχι. Εάν θέλει να σου κάνει τη βλακεία θα στην κάνει και ούτε που θα το καταλάβεις και με κάποια που δεν θα ξέρεις πιθανά. Μη σκας οπότε, εκ των προτέρων γιατί δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα κι ούτε θα καταφέρεις να τον αποτρέψεις. Με λίγα λόγια εάν είναι ο τύπος που θα σε κερατώσει θα το κάνει κι ας τον έχεις αλυσοδεμένο!

Τον χειρίζεσαι

Πάει να σου μιλήσει για κάτι που τον πείραξε και εσύ βάζεις τα κλάματα, προσπαθείς να του ρίξεις το φταίξιμο για δικό σου λάθος, δεν παραδέχεσαι ότι δεν ήσουν σωστή κάπου, του δημιουργείς τύψεις για τον οποιονδήποτε λόγο… Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι τοξικές. Σε μια σχέση δεν χρειάζεται ο ένας να χειρίζεται τον άλλον για να κρατηθεί η σχέση. Δεν χρειάζεται να εκβιάσεις κανενός τη συμπεριφορά.

Διαβάστε ακόμα: Άλλο αγάπη κι άλλο κτητικότητα: 5 φράσεις red flags που θα σε βοηθήσουν να τα ξεχωρίσεις!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet