Κάθε φορά που η βροχή κάνει την εμφάνιση της, αρκετά προβλήματα δημιουργούνται τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στους χρήστες που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού μας δικτύου δυστυχώς είναι κακοσυντηρημένο, με κακής ποιότητας άσφαλτο, σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος παίζει βασικό ρόλο κατά την οδήγηση, συνάδει σε ένα αποτέλεσμα που πολλές φορές καταλήγει να είναι επικίνδυνο.

Πολλές φορές οι χρήστες των οχημάτων δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν αντιμετωπίζουν βροχερές συνθήκες μικρής η μεγάλης έντασης, κάνοντας την ζωή τους δύσκολη με συνέπεια πολλές φορές να κινδυνεύουν οι ίδιοι από τις λανθασμένες επιλογές ή την έλλειψη γνώσης για το πως κινούμαστε σε βρεγμένο οδόστρωμα και τις παγίδες που κρύβει.

Παρουσιάζουμε, λοιπόν, κάποιες απλές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές ώστε ένας οδηγός με μεγαλύτερη η μικρότερη εμπειρία πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος να νιώσει άνετα και να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε η οδήγηση σε αυτές τις συνθήκες να αποτελέσει απλά μέρος της καθημερινότητας του. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως αν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, επιλέγουμε να μην μετακινηθούμε άσκοπα.

Ελαστικά, ο σύμμαχος μας…

Όσο και αν μας φαίνεται παράξενο οι περισσότεροι χρήστες των οχημάτων δεν γνωρίζουν σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά τους. Τα ελαστικά παίζουν ίσως τον σημαντικότερο ρόλο για να κινείται με ασφάλεια ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, γι’ αυτό η σωστή χρήση και συντήρηση των ελαστικών, καθώς και η γνώση των χαρακτηριστικών τους είναι ζωτικής σημασίας για εγγυημένη ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες.

Με τους κατασκευαστές να έχουν στην γκάμα τους πληθώρα επιλογών στον τομέα των ελαστικών η επιλογή του οδήγού θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του αλλά και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει κατά την οδήγηση. Φροντίζουμε να απευθυνθούμε στους ειδικούς (επίσημο δίκτυο ελαστικών) καθώς είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο έργο να μας ενημερώσουν για το ποια είναι τα κατάλληλα ελαστικά για κάθε έναν από εμάς.

Ελέγχουμε τακτικά τις πιέσεις των ελαστικών καθώς αποτελούν σημαντική παράμετρο για την σωστή πρόσφυση του οχήματος μας, παράλληλα μας χαρίζουν και κάποια έξτρα χρήματα καθώς με τις σωστές πιέσεις των ελαστικών, μειώνεται και η κατανάλωση.

Τέλος το “διάβασμα” των ελαστικών δεν απαιτεί πτυχίο πανεπιστημίου και εξηγούμαστε, τα ελαστικά πολλές φορές μπορεί να δείχνουν στην όψη σε καλή κατάσταση αλλά να έχουν χάσει τις δυνατότητες τους. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω καιρικών συνθηκών (κρύο-ζέστη) με αποτέλεσμα να ξεραίνονται, κάνοντας τα επικίνδυνα τόσο για τον οδηγό του οχήματος όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Για τον λόγο αυτό δεν αμελούμε να ελέγχουμε τις ημερομηνίες που αναγράφονται στα πέλματα των ελαστικών στο πλάι καθώς μας δίνουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας.

Βρες περισσότερες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στους 4troxoi.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet