Το Birthstrike είναι μια κοινότητα που αρνούνται να γίνουν μάνες και δηλώνουν ότι θα απέχουν από την αναπαραγωγική διαδικασία για πάντα, ώστε ο πλανήτης να σταματήσει να καταστρέφεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αλήθεια σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας;

Αυτό υπήρξε πάντα ένα τεράστιο φιλοσοφικό ερώτημα για τον άνθρωπο, μια που από τη γέννηση του ακόμα ο κόσμος ήταν πολύ σκληρός για ένα παιδί. Δεδομένου αυτού του αξιώματος η στάση του Birthstrike δεν ακούγεται και τόσο αλλόκοτη.

Και μάλιστα υπάρχουν και επιχειρήματα. Όλες οι birthstrikers μοιράζονται το επιχείρημα ότι ο περιορισμός των γεννήσεων, μέσα από την άρνηση της τεκνοποίησης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσουμε το προσωπικό μας μερίδιο ευθύνης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Είμαστε πολύ φοβισμένες για να φέρουμε ένα παιδί σ’ ένα τέτοιο μέλλον» λένε οι γυναίκες- αλλά και οι λίγοι άνδρες- μέλη του BirthStrike, τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι είναι δικαίωμά τους να μην επιθυμούν να κάνουν παιδιά σ’ έναν κόσμο που το επιβάλλει με χίλιους δυο τρόπους.

Η γυναίκα που ξεκίνησε το κίνημα BirthStrike

H 29χρονη Blythe Pepino, τραγουδίστρια και μουσικός, είναι εκείνη που επινόησε το κίνημα του Birthstrike. Μεγαλώνοντας, ήταν θετική στο να γίνει μητέρα, σύντομα όμως κατέληξε οριστικά στο ότι δε θέλει να φέρει παιδιά στον κόσμο αυτό γιατί η προοπτική του να γίνει μάνα ενώ μαίνεται η κλιματική αλλαγή την έκανε να νιώθει άβολα. Αφηγούμενη την ιστορία της στον Guardian, η Pepino έχει πει: «Για δύο περίπου χρόνια είχα την επιθυμία να κάνω παιδιά γιατί γνώρισα τον σύντροφό μου, με τον οποίο είμαι βαθιά ερωτευμένη.

Η Blythe Pepino, ιδρύτρια του BirthStrike κινήματος

Έφτασα σ’ αυτό το σημείο της ζωής μου που όλοι οι φίλοι μου γίνονταν γονείς και ξαφνικά η ιδέα μου φαινόταν ωραία. Κι ενώ μου συνέβαινε αυτό, άρχισα να ενημερώνομαι για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να ανησυχώ». Σύντομα μοιράστηκε τις σκέψεις της σε περιβαλλοντικά groups στα social, είδε ότι ο προβληματισμός της ήταν κοινός με άλλων γυναικών και κάπως έτσι αποφάσισε να φτιάξει στο Facebook ένα δημόσιο γκρουπ, το #Birthstrike, το οποίο για κάποιους είναι η θηλυκή, σκληροπυρηνική πτέρυγα που ξεπήδησε από το περιβαλλοντικό κίνημα #FridaysForFuture. Και παρόλο που η ομάδα δεν έχει αυξήσει το δυναμικό της πάνω από μερικά εκατοντάδες μέλη, παραμένει ιδιαίτερα μάχιμη και επιδραστική.

Η Blythe Pepino με το συγκρότημα της Vaults

«Συμπονετική αλληλεγγύη προς όλους τους γονείς»

Τι πιστεύουν για όλες κι όλους εκείνους που επιλέγουν να κάνουν παιδιά σ’ έναν κόσμο που καίγεται; Πρώτα απ΄όλα, δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν τον έλεγχο του πληθυσμού ως λύση για την αλλαγή του κλίματος. Σέβονται απόλυτα και στέκονται πολύ προσεκτικά απέναντι στον αντίλογο. Στο ότι για παράδειγμα, μπορείς να φέρεις παιδιά στον κόσμο και να τα μεγαλώσεις με σωστές αρχές, να τους εμφυσήσεις τον ακτιβισμό και μ’ αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρεις κι εσύ σ’ έναν κόσμο με ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση. Όσο μπορούν δεν αντιμάχονται την αντίθετη άποψη, ίσως γιατί δεν μπορούν ή δεν χρειάζεται να την αντικρούσουν. Από την άλλη, όσο συλλογικά ενεργοποιημένη ή αλτρουιστική κι αν δείχνει η στάση που εκφράζουν, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία 100% προσωπική στάση, η οποία απορρέει από την επιλογή μιας γυναίκας και του ανθρώπου γενικότερα να μην θέλει να κάνει παιδιά. Και οι δύο μεριές έχουν τα δίκια τους.

Άλλωστε αν το καλοσκεφτεί “κανείς δεν μας λέει όταν γεννιόμαστε ότι η ζωή είναι γλυκιά και εύκολη. Η ζωή είναι απλώς ενδιαφέρουσα.

Το ARTE Documentary αφιέρωσε ένα επεισόδιό του στην Blythe Pepino και το BirthStrike.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet