Σίγουρα έχεις στολίσει. Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις μπει στο δίλλημα φυσικό ή τεχνητό έλατο. Ναι το τεχνητό το αγοράζεις μια φορά και «ξεμπερδεύεις» για χρόνια, ενώ το φυσικό πρέπει να το ανανεώνεις κάθε χρόνο. Αυτό δεν ακούγεται τελικά τόσο οικολογικό καθώς σκέφτεσαι και είναι λογικό «αξίζει να κόβονται δέντρα για έναν εντυπωσιακό στολισμό;». Όμως μήπως είναι πιο οικολογικό τελικά;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ένα τεχνητό έλατο κατασκευάζεται στην Κίνα και έχει διάρκεια ζωής δέκα έτη. Ο «σκελετός» του είναι κατασκευασμένος από κάποιο κράμα με βάση τον σίδηρο, ενώ τα «φύλλα» του αποτελούνται από PVC. Το πετρέλαιο, η βάση του PVC, είναι μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ τόσο το μέταλλο του κορμού όσο και το πολυμερές των κλαδιών είναι εργοστασιακά παράγωγα που απαιτούν αρκετή ενέργεια για να παραχθούν. Μέσα σε χαρτονένια συσκευασία, μεταφέρεται με πλοίο από τη Σαγκάη στο λιμάνι του Πειραιά, κι από εκεί διανέμεται σε κάποιο κατάστημα της Αθήνας. Μετά από δέκα χρόνια, καταλήγει κι αυτό στον χώρο υγειονομικής ταφής- αν δεν πεταχτεί νωρίτερα.

έλατο

Από την άλλη τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα έρχονται από ειδικές φάρμες- κυρίως από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής- και μεγαλώνουν αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό μόλις αναπτυχθούν μέχρι κάποιο σημείο. Οπότε δεν κόβονται από κάποιο δάσος. Μετά από δώδεκα έτη, κόβεται για να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα. Η μεταφορά του αυτή γίνεται με κάποια νταλίκα, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο κίνησης ως καύσιμο. Στο τέλος της εορταστικής περιόδου, συλλέγεται από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας μαζί με τα υπόλοιπα αστικά στερεά απόβλητα και καταλήγει στον χώρο υγειονομικής ταφής της Φυλής ή μπορεί να κοπεί για καυσόξυλα.

Επιπλέον, όσα περισσότερα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα αγοράζουμε, τόσα περισσότερα φυτεύονται στη θέση τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαταράσσεται η ισορροπία στις φάρμες καλλιέργειας και ότι τα δέντρα θα συνεχίσουν να απελευθερώνουν οξυγόνο, το οποίο επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή.

Ναι! το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει τον «μπελά» του όμως τελικά έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα από ένα τεχνητό. Εάν επιλέξεις τεχνητό, προσπάθησε να το φροντίσεις ώστε να εξαντλήσει και ίσως να ξεπεράσει τα 10 έτη ζωής!

Διάβασε ακόμα: Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν το 99% των ανθρώπων. Πώς θα αποτοξινωθούμε;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet