Εάν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι περιτριγυρισμένη από μια σειρά από πολύχρωμα αντικείμενα, κανένα από τα οποία δεν είναι εύθραυστο και όλα είναι ασφαλή για μωρά ηλικίας 0+, μάλλον είσαι νέος γονέας. Το να γεμίζεις τη ζωή του μικρού σου με παιχνίδια και παιχνίδια και πιο πολλά παιχίδια για να το ευχαριστήσεις και να το διασκεδάσεις είναι μια από τις πιο υπέροχες πτυχές του να είσαι γονιός. Το να το βλέπεις να ανακαλύπτει νέα χρώματα, υφές, σχήματα, ήχους και ζώα είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Αλλά ενώ παρακολουθείς το μωρό σου να στριφογυρίζει πάνω από αυτά τα παλιά γυαλιστερά παιχνίδια, αρχίζεις να αναρωτιέσαι πώς να καθαρίσεις αυτά τα πράγματα αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Δες, λοιπόν, πώς μπορείς να διατηρήσεις τα παιδικά παιχνίδια απολυμασμένα και σαν καινούργια για ένα υγιές σπίτι.

παιχνίδια

Τι είναι τα παιδικά παιχνίδια;

Τα παιδικά παιχνίδια είναι props και αντικείμενα που βοηθούν τα βρέφη να προχωρήσουν αναπτυξιακά παρέχοντας παράλληλα και κάποια ψυχαγωγία. Μερικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, ενώ άλλα βοηθούν στον συντονισμό χεριού-ματιού. Αν και μπορεί να φαίνονται αρκετά βασικά, αποτελούν μέρος των πρώτων εκπαιδευτικών δομικών στοιχείων του μωρού σου. Βοηθούν στη διδασκαλία της αιτίας και του αποτελέσματος, όπως όταν το μωρό πατάει ένα κουμπί και ως αποτέλεσμα το παιχνίδι κάνει θόρυβο, και συμμετέχουν σε αισθητηριακή εξερεύνηση.

Τι χρειάζεσαι για να καθαρίσεις τα παιδικά παιχνίδια;

Πιθανότατα έχεις έναν αριθμό προϊόντων καθαρισμού που είναι ασφαλή για χρήση σε πλαστικά παιδικά παιχνίδια, όπως μαντηλάκια, διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% και χλωρίνη. Μπορείς επίσης να ελέγξεις το baby care διάδρομο οποιουδήποτε super market ή φαρμακείου, καθώς είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσεις μερικά καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για την απολύμανση παιχνιδιών.

παιχνίδια

«Τα παιχνίδια είναι πιθανό να μπουν στο στόμα του μωρού σας, επομένως θα πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ασφαλή χημική ουσία για την υγιεινή, όπως ξύδι, αλκοόλ ή υπεροξείδιο», λέει η Brandi Winch, ιδιοκτήτρια του Homemaid Cleaning Service και του Homemaid Home Organization.

Εάν θα πλένεις επίσης μερικά υφασμάτινα πανάκια παρηγοριάς ή άλλα λούτρινα ζωάκια, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικά ή μαντηλάκια και μπάλες στεγνωτηρίου που είναι ασφαλή για το δέρμα του μωρού. Ό,τι κι αν βάζεις για να πλύνεις τα ρούχα του, είναι βέβαιο ότι θα κάνει το κόλπο.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό υφασμάτινων παιχνιδιών

παιχνίδια

Όταν καθαρίζεις το αγαπημένο νάνι ή άλλα υφασμάτινα παιχνίδια του μωρού σου, είναι πιο αποτελεσματικό να τα περνάς από το πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Για να το κάνεις αυτό, τοποθέτησε τα λούτρινα ζωάκια σε λινό ή διχτυωτό σακουλάκι, ιδιαίτερα αν είναι μικρά ή έχουν κομμάτια που μπορεί να χαθούν ή να καταστραφούν στο πλύσιμο.

«Μπορείτε να προσθέσετε ξύδι στον κύκλο πλύσης για λόγους υγιεινής αντί για χλωρίνη. Η χλωρίνη είναι πιθανό να αποχρωματίσει αυτά τα αγαπημένα παιχνίδια και κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει η Winch. Λειτούργησε το πλυντήριο στον ευαίσθητο κύκλο, όπως και το στεγνωτήριο στη συνέχεια.

«Τα υφασμάτινα παιχνίδια μπορούν να λερωθούν πολύ γρήγορα», λέει η Winch. «Οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν την απλή δύναμη του να τα βάζεις απλά στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο! Είναι τόσο ωραίο να τα έχεις φρεσκοπλυμένα κάθε τόσο».

Οδηγός βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό πλαστικών παιχνιδιών

παιχνίδια

Η Winch συνιστά να βυθίζεις τα παιχνίδια σε ένα λουτρό με νερό μαζί με το προϊόν καθαρισμού, ώστε να μπορούν να μουλιάσουν ή να τα ψεκάσεις και να τα τοποθετήσετε σε μια καθαρή επιφάνεια για να δράση η καθαριστική ουσία για δύο έως τρία λεπτά.

«Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια του παιχνιδιού είναι εμποτισμένη για όσο διάστημα χρειάζεται για την απολύμανση, συνήθως μερικά λεπτά», λέει η Winch. Η επιφάνεια πρέπει να είναι αρκετά υγρή για να σκοτώσει σωστά αυτά τα ενοχλητικά μικρόβια.

Άφησε τα παιχνίδια να στεγνώσουν στον αέρα με το προϊόν καθαρισμού ακόμα επάνω τους. Στη συνέχεια, ξέπλυνε τα με ζεστό νερό για να απαλλαγείς από τυχόν χημικές ουσίες. Τέλος, άφησε τα να στεγνώσουν ξανά στον αέρα αντί να τα σκουπίσεις με μια πετσέτα.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό των παιχνιδιών μπάνιου

παιχνίδια

Τα παιχνίδια μπάνιου είναι συχνά πλαστικά, επομένως μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρόμοιες μεθόδους όπως και με τα άλλα πλαστικά παιχνίδια. Μπορείς να τα μουλιάζεις σε μια μπανιέρα με νερό και προϊόν καθαρισμού ή να τα ψεκάζεις με προϊόν καθαρισμού και να τα αφήνεις για δύο έως τρία λεπτά. Τα μαντηλάκια απολύμανσης μπορεί να φαίνονται εύκολη λύση, αλλά συχνά δυσκολεύονται να μπουν σε όλες τις γωνιές και τις εγκοπές που έχουν τα παιχνίδια.

Τα παιχνίδια μπάνιου είναι διαβόητα για το ότι γίνονται γρήγορα βρώμικα, καθώς εκτίθενται συνεχώς στο νερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα, ειδικά σε περιοχές που μπορεί να γεμίσουν με νερό, όπως αυτές οι ενοχλητικές τρύπες στο κάτω μέρος των κοίλων παιχνιδιών. Για να το καταπολεμήσεις αυτό, φρόντισε να γεμίσεις αυτές τις περιοχές με το καθαριστικό σου διάλυμα και να το αφήσεις να μουλιάσει. Μόλις γίνει το μούλιασμα, φρόντισε να στραγγίσεις όλο το προϊόν πριν το ξεπλύνεις.

Όπως προτείνει η Wise, αφού τα παιχνίδια του μπάνιου σου είναι καλά μουσκεμένα, θα πρέπει να τα αφήσεις να στεγνώσουν με το προϊόν καθαρισμού ακόμα επάνω τους. Στη συνέχεια, ξέπλυνε τα με ζεστό νερό, συμπεριλαμβανομένου του ξεβγάλματος οποιονδήποτε κοίλων περιοχών και άφησε τα να στεγνώσουν ξανά στον αέρα.

Τι πρέπει να λάβεις υπόψη κατά τον καθαρισμό των παιδικών παιχνιδιών

παιχνίδια

Για αρχή, μην τοποθετείς τίποτα στο πλυντήριο ρούχων που περιλαμβάνει μπαταρία.

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια μπάνιου, που συχνά έχουν τρύπες στο κάτω μέρος. Είναι σημαντικό να πιέζεις όλο το νερό έξω μετά από κάθε χρήση, ώστε να έχουν χρόνο να στεγνώσουν τελείως πριν βουτήξουν ξανά στην μπανιέρα. Διαφορετικά, αυτά τα παιχνίδια μπορούν να γίνουν εστία βακτηρίων.

«Η πρόληψη θα είναι βασικός παράγοντας στη συντήρηση των παιχνιδιών μπάνιου», λέει η Winch. «Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια μπάνιου σας είναι όλα ή τα περισσότερα αδιαπέραστα. Τα υφασμάτινα παιχνίδια μπάνιου ή τα παιχνίδια μπάνιου με τρύπες απαιτούν πολύ περισσότερη φροντίδα. Δεύτερον, επενδύστε σε μια διχτυωτή τσάντα που κρέμεται και θα επιτρέψει στα παιχνίδια να στραγγίσουν και να εκτεθούν στον αέρα μεταξύ των χρήσεων. Φρόντισε να ξεπλύνεις γρήγορα τα παιχνίδια μετά τη χρήση πριν τα τοποθετήσεις στη διχτυωτή τσάντα τους», καταλήγει.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet