Η ροδόχρους ακμή είναι μια νόσος του δέρματος, που εντοπίζεται κυρίως σε ενήλικες και σχετίζεται άμεσα με παράγοντες που έχουν να κάνουν με το άγχος, αλλά και τη διατροφή. Είναι αυτή η διάχυτη ερυθρότητα που βλέπουμε συχνά στο πρόσωπο αντρών και γυναικών και που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εύκολα τι είναι και από τι προέρχεται.

Ο σημερινός τρόπος ζωής είναι επιβαρυντικός για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία, γεγονός που αποτυπώνεται έντονα σε ψυχοσωματικά προβλήματα και αυτοάνοσα  νοσήματα με τα οποία σχεδόν όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι, μία ή περισσότερες φορές.

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο και επίμονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις, οι βλάβες του δέρματος μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής;

Η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται με επίμονη ερυθρότητα κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου και ιδιαίτερα στη μύτη, εκεί όπου υπάρχουν άφθονοι σμηγματογόνοι αδένες. Παράλληλα, μπορεί να συνοδεύεται από έντονα σπυράκια και φλεγμονές, που επεκτείνονται στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι.

Τύποι της ροδόχρου ακμής

Ανάλογα με το στάδιο σοβαρότητας της νόσου, η ροδόχρους ακμή διακρίνεται σε τρεις τύπους:

Ερυθηματώδης ροδόχρους ακμή: Οι ασθενείς εμφανίζουν παροδικό ερύθημα στην άκρη της μύτης και τα μάγουλα, την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και το πηγούνι. Η εξέλιξή της είναι σταδιακή και όταν γίνει μόνιμη εμφανίζεται σμηγματόρροια και τελαγγειεκτασία. Η αίσθηση κνησμού και καύσου καθώς και ευαισθησίας του δέρματος είναι συμπτώματα, που ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή.

Βλατιδοφλυκταινώδης ροδόχρους ακμή: Ο τύπος αυτός εμφανίζεται κυρίως σε μεσήλικες και γυναίκες σχετικά μεγάλης ηλικίας. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς ίδια όπως και στην ερυθηματώδη ροδόχρου ακμή με τη διαφορά ότι εμφανίζονται επιπλέον βλατίδες, φλύκταινες και έντονη σμηγματόρροια σε διάφορα σημεία του προσώπου.

Ρινόφυμα: Αν και η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες, οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν την πιο βαριά μορφή αυτής της νόσου. Το ρινόφυμα χαρακτηρίζεται από έντονα διογκωμένη και κατακόκκινη μύτη με τραχιά υφή με παράλληλη εμφάνιση φλεγμονών στα μάτια.

Ροδόχρους
Atopic Skin Concept. Worried Young Woman Looking At Mirror And Touching Face, Unhappy Millennial Lady Suffering Dermatitis, Examining Irritation Signs While Standing In Bathroom At Home, Closeup

Ποια είναι τα αίτια για την εμφάνιση της ροδόχρου ακμής;

Η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί με την παρουσία των ακάρεων Demodex και ειδικότερα με το είδος Demodex folliculorum. Τα ακάρεα Demodex υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα, φιλοξενούν βακτήρια και είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και επειδή προκαλούν ανισορροπία στον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με την ηλικία, αλλά και λόγω της έκθεσης στον ήλιο, το δέρμα αλλάζει σταδιακά. Γίνονται αλλαγές στη σύνθεση του σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που διατηρεί την υγρασία του δέρματος. Με βάση διάφορες ερευνητικές μελέτες, τα ακάρεα Demodex, που τρέφονται από το σμήγμα, σε περίπτωση αλλαγών ως προς τη σύνθεση του, αυξάνονται σε αριθμό. Αποτέλεσμα είναι να προκαλείται μία φλεγμονώδης κατάσταση που οδηγεί στην έξαρση της ροδόχρου ακμής.

Όταν τα ακάρεα πεθαίνουν,  απελευθερώνονται βακτήρια που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ροδόχρους ακμή θέλει προσεκτική θεραπεία σε συνεργασία με τον δερματολόγο σας. Μπορεί να γίνουν κάποιες τοπικές θεραπείες ή να χρειαστεί η λήψη φαρμάκων από το στόμα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σωστή διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 skincare προϊόντα στα οποία ορκίζονται οι make up artists

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet