Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι πλέον πολύ γρήγοροι. Πολλές υποχρεώσεις και πολύ λίγος χρόνος! Με τον καιρό έχουμε χάσει την ουσία της στιγμής, το να συνειδητοποιούμε δηλαδή τι κάνουμε κάθε φορά, τι μας συμβαίνει! Η μέθοδος της ενσυνειδητότητας βοηθά να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, να μειώσουμε το άγχος, να αποβάλουμε το στρες και να έρθουμε σε επαφή με την στιγμή! Εμείς σας παρουσιάζουμε 10 απλά tips για να εφαρμόσετε τη μέθοδο του mindfulness.

1.       Η συγκέντρωση είναι σημαντική. Η συγκέντρωση είναι ο σταθερός συνεργάτης της ενσυνειδητότητας. Σκεφτείτε τη ως μια ενεργητική δύναμη και την επίγνωση ως μια παθητική. Όταν συνειδητά αποφασίζετε να εστιάσετε στην αναπνοή σας και εργάζεστε για να διατηρήσετε την εστίασή σας σε αυτήν, αυτή είναι η συγκέντρωσή σας.

2.       Εξασκηθείτε στην «ευγνωμοσύνη». Δηλαδή εστιάστε σε ό,τι θετικό συμβαίνει στη ζωή σας! Εστιάζοντας στα θετικά, γινόμαστε στη συνέχεια πιο διαθέσιμοι για να δημιουργήσουμε ένα πιο θετικό μέλλον.

3.       Κάντε ένα check-in με το σώμα σας. Αφιερώστε μερικά λεπτά στο να «συνδεθείτε» με το σώμα σας, να ρυθμίσετε την αναπνοή σας και να λάβετε τα μηνύματα που σας στέλνει. Που αισθάνεστε ένταση; Πόνο; Αισθάνεστε ελαφρύς ή βαρύς; Το να φέρετε την προσοχή σας στο σώμα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε την προσοχή σας στο παρόν, αλλά επίσης σας συνδέει με τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να φροντίσετε καλύτερα το σώμα σας.

4.       Προσέξτε την καρδιά σας! Τα συναισθήματά μας είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το σώμα επικοινωνεί μαζί μας κάθε στιγμή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βιώσετε μια σειρά από συναισθήματα – από λύπη έως χαρά. Με το να ελέγχετε με την καρδιά σας απ’ όπου πηγάζουν τα συναισθήματά σας, έχετε μεγαλύτερη συνοχή με τον εαυτό σας.

5.       Ζωντανέψτε τις 5 σας αισθήσεις! Ένας από τους απλούστερους τρόπους να στρέψετε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή, είναι να σταματήστε για λίγο αυτό που κάνετε και παρατηρήστε τι συμβαίνει γύρω σας. Τι θορύβους ακούτε; Τι αρώματα μυρίζετε; Τι κάνουν οι άλλοι γύρω σας; Όπου κι αν βρίσκεστε, ό,τι κι αν κάνετε, εστιάστε  την πλήρη προσοχή σας εκεί και παρατηρήστε το μέσω των πέντε αισθήσεών σας για λίγες στιγμές για να εξασκηθείτε να φέρετε το μυαλό σας στο τώρα.

6.       Εστιάστε στην αναπνοή σας. Ένα άλλο σημείο για να επιστήσουμε την προσοχή μας στη στιγμή είναι η εστίαση στην αναπνοή μας. Η αναπνοή συμβαίνει με ή χωρίς τη συνειδητή μας επίγνωση, αλλά στρέφοντας την προσοχή μας στην αναπνοή μας μπορούμε να βοηθήσουμε το μυαλό μας να επικεντρωθεί.

7.       Παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Ορίστε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι – σταματήστε αυτό που κάνετε και αρχίστε να παρατηρείτε τις σκέψεις σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό; Τι παρατηρείτε; Δοκιμάστε το και δείτε  τι θα συμβεί!

8.       Ενσυνειδητότητα και στο φαγητό. Μια άλλη στιγμή για να εστιάσουμε στην παρούσα στιγμή είναι όταν τρώμε. Τις περισσότερες φορές δεν προσέχουμε το φαγητό που τρώμε επειδή τρώμε στο γραφείο μας, παρακολουθούμε ένα βίντεο ή διαβάζουμε (ενώ τρώμε). Αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε με περισσότερη προσοχή, χωνεύουμε καλύτερα το φαγητό μας, κάτι που βοηθά στη λήψη περισσότερων βιταμινών και μετάλλων και βοηθά στη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

9.       Εξασκηθείτε  καλύτερα στο να ακούτε. Τις περισσότερες φορές, όταν μιλούν οι άλλοι, προσπαθούμε στο μυαλό μας να σκεφτούμε πώς θα απαντήσουμε. Συντονιζόμαστε περίπου στα μισά του δρόμου πριν το άτομο τελειώσει με τη σκέψη του. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια συνομιλία, δοκιμάστε να ακούτε ενεργά και να  δίνετε την πλήρη προσοχή σας στο άλλο άτομο. Ακούστε με τα αυτιά, την καρδιά και τη διαίσθησή σας. Εξασκηθείτε στην προσεκτική ακρόαση και παρατηρήστε αν αλλάζει η ποιότητα των συνομιλιών σας.

10.   Εξασκηθείτε στην παρατήρηση. Παρατηρήστε τι συμβαίνει γύρω σας: ένα όμορφο λουλούδι, την κίνηση, τους ανθρώπους, τον άνεμο στα μαλλιά σας, τον ήλιο στο πρόσωπό σας.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet