Η σωματική πρόκληση είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζουμε μυς και αυξάνουμε τη δύναμή μας. Αλλά όταν υπερβάλλουμε στην άσκηση, το σώμα μας καταρρέει. Για αυτό πρέπει να υπάρχει ενα μέτρο ως προς την άσκηση γιατί μπορεί να καταπονήσεις το σώμα σου και αυτό δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θέλεις.

σώμα

#1 Συχνοί τραυματισμοί

Μετά από μια καλή προπόνηση, μπορεί να αισθανθείς πόνο στους μύες, ο οποίος θα πρέπει να υποχωρήσει. Αν όμως ο πόνος επιμένει, μπορεί να είναι σημάδι ότι ασκείσαι υπερβολικά. Η υπερβολή δεν προκαλεί μόνο πόνο. Μπορεί επίσης να κάνει τους μύες ή τις αρθρώσεις σου να κοκκινίσουν και να πρηστούν. Εάν παρατηρήσεις αυτά τα συμπτώματα, ίσως είναι καιρός να κάνεις ένα διάλειμμα από τις προπονήσεις σου. Εκτός από την ανάπαυση, το μασάζ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αποκατάσταση των μυών.

#2 Αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη

Μερικές φορές ασκούμαστε για να απαλύνουμε το άγχος ή την κατάθλιψή μας. Η απελευθέρωση ενδορφινών βοηθά στην τόνωση της διάθεσής μας. Αλλά αν το παρακάνεις, μπορεί να βυθιστείς σε κατάθλιψη. Μερικές φορές η παράλειψη άσκησης ή μια περιορισμένη προπόνηση μπορεί να εκδηλώσει συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Άλλες φορές, η υπέρβαση σε συνδυασμό με έναν άλλο στρεσογόνο παράγοντα προκαλεί κατάθλιψη. Εάν αντιμετωπίζεις αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη, πάρε χρόνο από τις έντονες προπονήσεις και ζήτησε βοήθεια από έναν γιατρό.

σώμα

#3 Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι αρρωσταίνεις πιο συχνά από το συνηθισμένο, μπορεί να συνδέεται με ένα έντονο σχήμα προπόνησης. Όταν κάνεις υπερβολική άσκηση, το σωματικό και ψυχικό στρες που ασκείται στο σώμα μπορεί να είναι πολύ έντονο. Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή αυξάνονται, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί.

#4 Αυπνίες

Συνήθως, όταν ασκείσαι, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ύπνου συμβουλεύονται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης. Αλλά μερικές φορές η άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Καθώς η υπερβολική άσκηση μπορεί να υπερπαράγει ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, είναι σημαντικό να κάνεις διαλείμματα. Εάν η ρουτίνα προπόνησής σου σε κρατά ξύπνια τη νύχτα, δεν θα έχεις την αντοχή να κάνεις καθημερινές δραστηριότητες. Εάν αντιμετωπίζεις μια διαταραχή στον ύπνο σου, φρόντισε να αξιολογήσεις τη ρουτίνα της προπόνησής  και να κάνεις ένα βήμα πίσω.

σώμα
.

#5 Διακοπή της εμμήνου ρήσης

Όταν κάνεις υπερβολική προπόνηση, ο εμμηνορροϊκός σου κύκλος μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός από ό,τι έχεις συνηθίσει. Μια διακοπή της περιόδου σου μπορεί να είναι σύμπτωμα ιατρικών επιπλοκών που προκαλούνται από την υπερβολική άσκηση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του κύκλου σου. Εάν έχεις αυξήσει την ένταση της ρουτίνας άσκησής και έχεις αρχίσει να αντιμετωπίζεις  μια διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να χαλαρώσεις.

Να θυμάσαι: ο λόγος που ασκούμαστε όσοι δεν κάνουμε πρωταθλητισμό είναι για την υγεία και την καλή φυσική μας κατάσταση. Η υπερβολή θα έχει μόνο αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet