Αν συνεχίζεις να γυμνάζεσαι και να τρως σωστά αλλά το νούμερο της ζυγαριάς μένει κολλημένο, μην αγχώνεσαι! Δεν είσαι η μόνη. Συμβαίνει με τις περισσότερες δίαιτες και στους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν σημαντική απώλεια κιλών. Έρχεται η στιγμή που το βάρος σου παραμένει το ίδιο παρά την προσπάθεια! Εμείς ρωτήσαμε την Διατροφολόγο Μαρίνα Πόγκα και μας λέει γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά και τι να κάνουμε!

κιλά

Γιατί έχω κολλήσει στα κιλά;

Πρώτα απ’ όλα, αφού χάσεις κάποια κιλά, το σώμα σου λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να κάνει οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των προπονήσεών σου, που σημαίνει πως καις λιγότερες θερμίδες. Ο οργανισμός σου είναι βιολογικά προγραμματισμένος να επιστρέψει πίσω στο προηγούμενο, μεγαλύτερο βάρος σου. Σε μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition τονίζεται ότι οι άνθρωποι που έχασαν τα περισσότερα κιλά είδαν τη μεγαλύτερη μείωση στο ρυθμό του μεταβολισμού τους.

“Απαιτείται μεγάλη σωματική και συναισθηματική προσπάθεια για να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια ώστε να χάσεις τα κιλά που θέλεις” λέει η ειδικός.

κιλά

Στην αρχή είσαι πιο αποφασισμένη, επειδή βλέπεις τα αποτελέσματα. Έπειτα όμως, από μερικές εβδομάδες ή μήνες κουράζεσαι και αποθαρρύνεσαι από τον κόπο που απαιτείται. Μην το βάζεις όμως κάτω.

Τι να κάνεις

#Επίστρεψε στα βασικά

Αν έχεις σταματήσει ή λίγο σπάσει τη διατροφή, τότε θα ήταν καλό να το πάρεις από την αρχή! Είναι ώρα να ξαναρχίσεις αυτή τη ρουτίνα. Ένα ημερολόγιο, όπου θα καταγράφεις όλα αυτά, θα σε βοηθήσει σημαντικά. Δοκίμασε να τρως 1.000 με 1.200 θερμίδες από πρωτεΐνες και λαχανικά για 2 ημέρες την εβδομάδα ώστε να ξεκολλήσει ο δείκτης της ζυγαριάς. Και τις υπόλοιπες μέρες πρόσθεσε παραπάνω πράγματα στην διατροφή!

Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό που αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.

κιλά

#Αύξησε την πρωτεΐνη

Ο περιορισμός των υδατανθράκων και η αύξηση της πρωτεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκολλήσει ο δείκτης. Μείωσε το άμυλο, όπως ψωμί, πατάτα και ρύζι, και πρόσθεσε στη διατροφή σου περισσότερα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.

# Η γυμναστική θα σε ”ξεκολλήσει”

Έχει πάρα πολλή οφέλη σε πολλούς τομείς αλλά θα βοηθήσει και το μεταβολισμό σου. Πρόσθεσε προπόνηση ή διαστήματα ενδυνάμωσης που αυξάνουν την καύση λίπους και κρατούν πιο γρήγορο το μεταβολισμό σου ακόμη και ώρες μετά τη γυμναστική. Αντίστοιχα, δοκίμασε νέες ασκήσεις που υπάρχουν για το ξεμπλοκάρισμα του μεταβολισμού!

κιλά

Τέλος, μην έχεις μη ρεαλιστικούς στόχους για τα κιλά που θες να χάσεις! Αν είσαι 2-4 κιλά πάνω από το στόχο που θες, σκέψου ότι μπορεί να μην είναι έτοιμο ακόμα το σώμα σου. Δώσε λίγο χρόνο και βασικά ηρέμησε. Το σημαντικό είναι να είσαι καλά και όχι το νούμερο της ζυγαριάς. Μπορεί σε αυτά τα κιλά που είσαι να είναι μια χαρά και να προσπαθεί και το σώμα σου να σου το πει!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet