Δεν πίνουν όλοι αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώνουν καταστάσεις που απαγορεύουν τη χρήση του, όπως η εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχουν κακή σχέση μαζί του ή να έχουν εκτεθεί σε αρνητικές συνέπειες από τη χρήση του. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Είναι όμως το κόκκινο κρασί η εξαίρεση;

Φαίνεται ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού αναγνωρίζεται ως ένας αποδεκτός -ή ίσως ακόμη και εκλεπτυσμένος- τρόπος για να απολαύσεις το αλκοόλ, που μπορεί να συνοδεύεται από μία σειρά πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, στο σώμα σου αν πίνεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ;

κρασί

Μπορεί να ενισχύσει την προστασία από καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν ως ο Νο. 1 δολοφόνος στις ΗΠΑ και η πρόοδος στη διατροφική έρευνα συνεχίζει να βρίσκει τρόπους με τους οποίους οι επιλογές του lifestyle μας μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον κίνδυνο. Υπάρχει η υποψία ότι η μέτρια κατανάλωση (δηλαδή περίπου 150 ml κρασιού ημερησίως) μπορεί να μειώσει την απόφραξη των αρτηριών, να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και γενικά να ενισχύσει τη λειτουργία της καρδιάς. Μια κατηγορία ενώσεων του κόκκινου κρασιού που ονομάζονται πολυφαινόλες -ιδίως η ρεσβερατρόλη, η κερσετίνη και οι κατεχίνες- θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτό το όφελος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η υπέρβαση του ενός ποτηριού αλκοόλ, ιδιαίτερα κρασιού, καθημερινά πιθανότατα θα αναστρέψει αυτά τα οφέλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Θα αυξήσει την ανοχή σου στο αλκοόλ.

Μην ξεχνάς ότι το κρασί εξακολουθεί να είναι αλκοόλ και πιθανώς έχει πολύ περισσότερο από αυτό σε σύγκριση με άλλα κοινά αλκοολούχα ποτά. Ένα τυπικό ποτό περιέχει 14 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Το επιτραπέζιο κρασί είναι συνήθως 12% αλκοόλ, ενώ η μπύρα είναι περίπου 5% αλκοόλ και τα οινοπνευματώδη – τα οποία συνήθως αναμιγνύονται με ένα ζαχαρούχο ποτό – είναι περίπου 40% αλκοόλ. Μια υψηλότερη ανοχή στο αλκοόλ σημαίνει ότι τελικά θα χρειαστεί όλο και περισσότερο για να αισθανθείς το ίδιο επίπεδο επιθυμητών επιδράσεων, όπως η χαλάρωση. Αυτό προσεγγίζει την περιοχή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της ηπατικής νόσου ή του εγκεφαλικού.

κρασί

Μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν προειδοποιητικές ετικέτες κολλημένες στα μπουκάλια τους που σε προειδοποιούν για την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ των φαρμάκων και του αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις επιδράσεις των φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως αιμορραγία στομάχου, δραματικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και επιληπτικές κρίσεις, μεταξύ άλλων. Αν και οι ελάχιστες ποσότητες αλκοόλ που παραμένουν στο σώμα μπορεί να μην οδηγήσουν σε αυτά τα τρομακτικά αποτελέσματα, οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ είναι φρόνιμο να αποφεύγεται εάν παίρνεις φάρμακα. Μίλησε με το γιατρό σου εάν έχεις περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείς.

Θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Το κρασί περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά ml από την μπύρα ή το ποτό, που ισοδυναμεί με περίπου 120 θερμίδες ανά ποτήρι 150 ml. Η αιθανόλη περιέχει επτά θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη περιέχουν μόλις τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος περιέχει εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν 200-300 θερμίδες ανά snack και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ιδανικά έναν ωραίο συνδυασμό υγιεινού λίπους, άπαχης πρωτεΐνης και υδατανθράκων γεμάτων φυτικές ίνες. Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα είδη θρεπτικών συστατικών δεν υπάρχει στο κόκκινο κρασί. Οι πάρα πολλές θερμίδες ισοδυναμούν με πλεόνασμα θερμίδων που τροφοδοτεί την αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλος ένας λόγος για να παραμείνεις στο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ.

κρασί

Θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο.

Το κρασί, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο ή να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του μεταβολικού συνδρόμου, όταν βέβαια το απολαμβάνεις με μέτρο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο αριθμός των ποτηριών κρασιού που πίνεις μεταφράζεται άμεσα σε επιπλέον ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια ζωής, αλλά αντίθετα, μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων θα μπορούσε να ασκήσει θετική επίδραση στα γονίδια και να προσφέρει κάποιο επίπεδο προστασίας έναντι της κακής υγείας. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και η κατάχρηση αλκοόλ, όμως, θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας επικίνδυνες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να συντομεύσουν τη ζωή σου, και ανεπιθύμητο στρες στο σώμα. Για να αποδειχθεί αυτή η επικίνδυνη συμπεριφορά μέσω μιας στατιστικής, ένας στους τέσσερις ενήλικες των ΗΠΑ που καταναλώνουν άφθονο ποτό πίνουν τουλάχιστον οκτώ ποτά κατά τη διάρκεια μιας περίστασης, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η πρόσληψη κόκκινου κρασιού προσφέρει οφέλη για την υγεία όταν γίνεται με μέτρο, αλλά έχει πολλά μειονεκτήματα όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα ή σε συνδυασμό με φάρμακα. Οποιοδήποτε είδος κόκκινου κρασιού μπορείς να το απολαμβάνεις τακτικά μαζί με το γεύμα ή τα snack σου ή ακόμα και μόνο του το βράδυ, εάν το κάνεις με υπευθυνότητα.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet