«Χριστούγεννα ήρθαν πάλι μα είσαι πάλι μακριά μου» που λέει και το τραγούδι και όλο αυτό το σκηνικό εσένα δεν σου κάθεται! Αισθάνεσαι κάπως άβολα; Ότι ανυπομονείς να τελειώσεις με αυτό το βάσανο που λέγεται γιορτές; Σε ενοχλεί που είσαι μόνη; Καλώς ήρθες στο άγχος των γιορτών που είναι καθόλα τα άλλα το κανονικό σου άγχος αλλά με χριστουγεννιάτικο σκούφο.

Γιατί λοιπόν το πνεύμα των Χριστουγέννων μας σνομπάρει μερικούς και εμφανίζεται σα νευρωτική ψιψίνα με φωτεινά λαμπάκια;  

Μη ρεαλιστικοί στόχοι

Ο κύριος λόγος για την εκδήλωση άγχους την περίοδο των γιορτών είναι η ύπαρξη μη ρεαλιστικών στόχων. Από την εποχή που ήμασταν παιδιά, είχαμε πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Κι αυτό συνεχίζεται… Στην τηλεόραση βλέπουμε συνήθως τις τέλειες εικόνες οικογένειας, φίλων, πάρτι και δώρων. Όλα είναι γενικά τέλεια. Βέβαια κανείς δε σου λέει πως δεν έρχεται η καταστροφή του κόσμου εάν δεν παραβρεθείς σε ένα super glamorous party ή πρώτο τραπέζι στα μπουζούκια, ότι είναι οκ να είσαι single, είναι οκ να κάτσεις σπίτι και να μην είσαι υπερ- ενθουσιασμένος με το concept Χριστούγεννα.

άγχος

Κάνεις υπερβολές και γίνεσαι σπάταλη (ναι σε εσένα μιλάω!)

Parties, εκδηλώσεις, δώρα, ψώνια, ποτά, φαγητά σε κάνουν να εξαφανίζεις μαγικά τον μισθό σου! Το ότι ξοδεύεις χρήματα μπορεί από μόνο του να σου προκαλέσει αρκετό άγχος, να αποκτήσεις χρέη έστω και μικρά, να σπαταλήσεις πάνω από το ρεαλιστικό budget σου. Από την άλλη αυτά που αγοράζεις μπορεί να σου προκαλέσουν άγχος όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού που εκτός του ότι κάνει την τσέπη σου να αιμορραγεί επηρεάζει και το βάρος σου!

Sagrada Familia

Και δώσε τα τραπέζια! Και δώσε οι συγγενείς! Και δώσε τα «πήρες αύξηση;» «πότε θα σε δούμε με έναν καλό γαμπρό;» «δεν βάζεις μπροστά να κάνεις παιδία;», κι εσένα να σκέφτεσαι: «Το μόνο που θέλω να βάλω μπροστά αγαπημένη μου θεία είναι το αμάξι μου και να φύγω αλλά έχε χάρη που υποσχέθηκα στη μάνα μου». Πέρα από την πλάκα και το χιουμοριστικό της όλης κατάστασης, τα οικογενειακά τραπέζια για αρκετούς ανθρώπους είναι μια δυσάρεστη και καταπιεστική εμπειρία που τους προκαλεί άγχος. Οι ερωτήσεις για την προσωπική σου ζωή, η κεκαλυμμένη κριτική απέναντι στις επιλογές σου ή τον τρόπο ζωή σου, η σύγκριση με κάποιο άλλο μέλος είναι λογικό να σου προκαλέσουν δυσφορία.

άγχος

Μοναξιά μου όλα

Μπορεί για διάφορους λόγους να μην έχεις τη δυνατότητα να περάσεις τις γιορτές με την οικογένειά σου, είτε επειδή είσαι στο εξωτερικό είτε μακριά. Εάν δεν έχεις σύντροφο τα πάντα γύρω σου σού επιβάλλουν να βρεις γιατί είναι γιορτή αγάπης και οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι ρομαντικές. Εσύ μην πτοείσαι! Τα καλύτερα parties γίνονται όταν είσαι single! Όμως είναι αλήθεια πως όσοι στηρίζονται περισσότερο σε φίλους για να περάσουν τις γιορτές, μπορεί να νιώθουν απομονωμένοι.

Αν νιώθεις κάπως πεσμένη, φρόντισε να κάνεις κάτι που σου αρέσει, έξω από στερεοτυπικές παραδόσεις, έστω και μόνη! Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσεις ότι αυτές οι μέρες θα περάσουν, το ίδιο γρήγορα όπως περνάνε όλα στη ζωή.

Διάβασε ακόμη: Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet