Έχεις το αίσθημα πως είσαι βαριά. Πως το να περπατήσεις μέχρι το μπάνιο σου και να κάνεις ντους, να λουστείς, να πλύνεις το πρόσωπό σου, να βάλεις κρέμες- μάσκες, να στεγνώσεις τα μαλλιά σου, είναι άθλος. Αν δεν το έχεις ζήσει και διαβάζεις αυτές τις γραμμές, μπορεί να σκέφτεσαι «Έλα μωρέ! Αυτά είναι υπερβολές…»,  κι όμως για μερικούς ανθρώπους είναι καθημερινότητα.

Φυσικά, το να μην ακολουθείς την καθιερωμένη ρουτίνα ομορφιάς σου είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα μέρα με τη μέρα και να αδρανείς τελικά ακόμα περισσότερο. Όταν παλεύεις με θέματα ψυχικής υγείας, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι ανίκανος να κάνεις το οτιδήποτε, πόσο μάλλον να «σε» φροντίσεις.

Στην πραγματικότητα, εάν το ψάξει κανείς, θα δει πως για παράδειγμα στο Tik Tok υπάρχουν πολλές αναφορές στο θέμα «skincare for depression» με  1.6 εκ views και στο θέμα «sad 60” routine» με 237.2χιλιάδες views. Αυτά τα βίντεο έχουν σκοπό να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε όποιον αισθάνεται πως δεν αντέχει να κάνει την κανονική ρουτίνα ομορφιάς του. Παράλληλα όμως πρέπει να διατηρήσει και την σωματική του υγιεινή.

ρουτίνα

Οπότε εάν περνάνε σκέψεις από το μυαλό σου «γιατί είμαι ανίκανη να σηκωθώ να κάνω μπάνιο;», «γιατί δεν μπορώ να είμαι όπως όλοι οι άλλοι;» ή -προς θεού- αν βρίζεις τον εαυτό σου, τότε να θυμάσαι πως ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων δίνει την ίδια γενναία μάχη με εσένα!

Η σχέση μεταξύ της ψυχικής μας υγείας και της ρουτίνας ομορφιάς και ευεξίας μας είναι σαφώς περίπλοκη και θα μπορούσε να συνδεθεί με την αυτοεκτίμησή μας κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων, λέει η κλινική ψυχολόγος Dr Linnie Telford. «Συχνά όταν αισθανόμαστε τη διάθεσή μας να …πιάνει πάτο και νιώθουμε πως είμαστε ανίκανοι και χωρίς κίνητρο να κάνουμε βασικές ρουτίνες της καθημερινότητάς μας, αυτό μπορεί να συσχετιστεί με έλλειψη αυτοεκτίμησης, απελπισίας και αδυναμίας. Είναι σημαντικό η έλλειψη κινήτρων να θεωρείται ως συμπτωματική παρά ως τεμπελιά».

Οπότε τι κάνουμε;

Εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Σίγουρα αν έχεις κάνει μια βασική αναζήτηση στο Ίντερνετ «Πώς να καταπολεμήσω τα συμπτώματα της κατάθλιψης» ή «Τι μπορεί να βοηθήσει την ψυχική μου υγεία», η νούμερο 1 συμβουλή είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Οπότε εάν εμένα το να βουρτσίσω τα δόντια μου μού φαίνεται βουνό και πόσο μάλλον να βάλω μάσκες, να κάνω αφρόλουτρα με κεριά, τι μπορώ να κάνω;

ρουτίνα

«Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα χωρίς κάποιο προφανές κίνητρο- σαν tasks τα οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε. Για παράδειγμα, δίνουμε εντολή «Σήκω πλύνε τα δόντια σου». Δείτε το σαν εκτέλεση μια πράξης -όπως το ότι πρέπει να πας στη δουλειά σου για να μπορέσεις να επιβιώσεις. Σκέψου πως θα σου πάρει ελάχιστο χρόνο. Κάπως έτσι ξυπνάει πάλι μέσα σου η φωνή «μπορώ να το κάνω αυτό». Χώρισε την ρουτίνα ομορφιάς σου σε μικρότερα βήματα που τελικά δεν θα σου φαίνονται βουνό», λέει η Dr Linnie Telford.

Όταν είμαστε στα κάτω μας, υιοθετούμε συνήθως ένα σκεπτικό ή όλα ή τίποτα. Όμως θα δεις και εσύ πως εάν κάνεις «κάτι» από τα «όλα» θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα και τα πράγματα δεν θα είναι τόσο βουνό όσο φαίνονται αυτή τη στιγμή. Να θυμάσαι πάντα: ένα βήμα τη φορά!

Διάβασε ακόμα: Πώς μπορείς να βοηθήσεις κάποιον με κατάθλιψη;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet