Αν όσο περνάνε τα χρόνια έχεις αντιληφθεί πως η αντιληπτική σου ικανότητα, πως οι γνωστικές σου δυνατότητες έχουν αρχίσει να φθίνουν, κι ας είσαι νέος άνθρωπος, τότε μια νέα έρευνα μάλλον έχει την απάντηση στην απορία σου. Η κατανάλωση επεξεργασμένης τροφής για πάνω από το 20% της καθημερινής δόσης σου σε θερμίδες, μπορεί να προκαλέσει καθοδική πορεία στη γνωστική σου ικανότητα.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Αγγλία όπου έχουν πολλά προϊόντα σε συσκευασίες και μετά από μεγάλη επεξεργασία για να γίνονται μέσα σε 1-2 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων, η κατανάλωση τέτοιων τροφών είναι μεγάλη. Ίσως και πάνω από το 80%. Σούπες, σάλτσες, κατεψυγμένα προϊόντα, όλα αυτά δεν είναι καλά για την υγεία. Το ίδιο και τα λουκάνικα, τα μπέργκερ, οι τηγανητές πατάτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα ζαχαρωτά, τα ντόντατς και τα παγωτά καλή ώρα.

Εκτός από τα τόσα προβλήματα που προκαλούν στην υγεία (παχυσαρκία, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και στον καρδιαγγειακό ρυθμό, διαβήτης, καρκίνος, μείωση προσδόκιμου ζωής), τώρα μια έρευνα δείχνει πως μειώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

τροφές

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα εξηγεί πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση της γενικότερης αντίληψης και επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως η επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων με σκοπό να παρθεί μια απόφαση.

Οι άντρες και οι γυναίκες που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένου φαγητού, είχαν 28% μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της γνωστικής τους ικανότητας και 25% ταχύτερο ρυθμό στην εγκεφαλική λειτουργία που σχετίζεται με τις πληροφορίες και τις αποφάσεις, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν το ελάχιστο προτεινόμενο επεξεργασμένης τροφής.

«Αν και θα χρειαστεί νέα έρευνα και επαλήθευση, τα νέα αποτελέσματα είναι αρκετά ανταγωνιστικά και δίνουν έμφαση στη σημασία της σωστής διατροφής, στη διατήρηση και ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας και στη μείωση του ρίσκου εγκεφαλικών ασθενειών όσο μεγαλώνουμε», δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής γενετικής και γήρατος στο Massachusetts General Hospital, ο Rudy Tanzi.

Διάβασε την συνέχεια στο Nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet