Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν τα πάντα σχετικά με την επαγγελματική μας ζωή έχουν αλλάξει. Πλοηγηθήκαμε στην υβριδική εργασία για αρκετό καιρό και επιστρέψαμε στο γραφείο με το αυξανόμενο κόστος ζωής να ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στους ήδη χαμηλούς μισθούς μας. Ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους.

Η μαζική έξοδος ονομάστηκε «Η Μεγάλη Παραίτηση» για καλό λόγο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Glassdoor, το 30% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν αλλάξει δουλειά από την αρχή της πανδημίας. Μια μελέτη από τον πάροχο λογισμικού CIPHR διαπίστωσε επίσης ότι ένας στους τρεις ανθρώπους έχει επανεκπαιδευτεί για μια νέα καριέρα ή άλλαξε τον κλάδο στον οποίο εργάζεται τους τελευταίους 18 μήνες.

Το να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν πιθανώς πολλά περίπλοκα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές «Το να παραιτηθείς από μια δουλειά δεν είναι πολύ διαφορετικό από έναν χωρισμό», λέει η Susie Ashfield, προπονήτρια δημόσιας ομιλίας στο Speak2Impact.

«Η καλύτερη συμβουλή για έναν καλό χωρισμό, αν σέβεσαι και εκτιμάς πραγματικά το άλλο μέρος, είναι να κάνεις μια πολύ ξεκάθαρη συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο, όπου και οι δύο πλευρές μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους», λέει. «Πρέπει και τα δύο μέρη να έχουν το χώρο και το σεβασμό που τους αξίζει», εξηγεί.

δουλειά

Εάν δεν έχεις πηδήξει ακόμα από το πλοίο, αλλά το ονειρευόσαστε εδώ και καιρό, μπορεί να έχεις φανταστεί μια επική αναμέτρηση στο γραφείο, όπου επιτέλους παίρνεις το αίμα σου πίσω μετά από χρόνια καταπόνησης και παραγνώρισης. Ή, εναλλακτικά, μπορεί να είσαι νευρική που θα αποχαιρετήσεις έναν ρόλο που κρατούσες για πολύ καιρό, αλλά απλά δεν σε εξυπηρετεί πλέον. Σε όποιο στρατόπεδο κι αν βρεθείς, συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς για το πώς ακριβώς πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου για να εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πώς να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου με φιλικό τρόπο

Σκέψου σωστά την απόφασή σου

«Μην ενεργείτε βιαστικά και σκεφτείτε πολύ προσεκτικά πριν υποβάλετε την παραίτησή σας», συμβουλεύει η Victoria McLean, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του City CV. «Αν νιώθετε ότι ο εργοδότης σας ή η δουλειά σας δεν είναι καλή, προσπαθήστε πρώτα να βελτιώσετε την κατάστασή πριν παραιτηθείτε. Ανοίξτε έναν διάλογο μέσω μιας συνάντησης με τον διευθυντή ή το ανθρώπινο δυναμικό για να μιλήσετε για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν». Σύμφωνα με την McLean, πολλοί άνθρωποι παραιτούνται άσκοπα πριν συζητήσουν για την αλλαγή ρόλων ή ομάδων. «Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι απλώς κάνοντας απλά αυτήν την αλλαγή», λέει.

«Το αφεντικό σας μπορεί να μην ξέρει καν ότι σκέφτεστε να φύγετε και μπορεί να σας προτείνει να βελτιώσετε τη θέση σας, να αλλάξετε ρόλο ή ακόμα και να αυξήσει την αμοιβή σας για να σας ενθαρρύνει να μείνετε», προσθέτει.

Αφιέρωσε χρόνο για να ηρεμήσεις πριν κάνεις κάτι οριστικό

«Ακόμα κι αν έχετε τσακωθεί στη δουλειά, αποφύγετε μια δραματική σκηνή εκείνη τη στιγμή εν βρασμώ», λέει η Hannah Martin, ιδρύτρια του Talented Ladies Club. «Όταν είσαι θυμωμένος, ο ανώτερος φλοιός σου κλείνει και δεν έχεις πλήρη πρόσβαση σε όλο τον εγκέφαλό σου, κάτι που θα μπορούσε να σε οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων για τις οποίες μπορεί να μετανιώσεις».

Αντίθετα, συνιστά να αφιερώσεις τουλάχιστον 24 ώρες για να εξετάσεις τυχόν απορίες που θα θέλεις να θέσεις. «Προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί και να κρατήσετε τα συναισθήματα μακριά από αυτό, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι σας έχουν αδικήσει ή εξαπατήσει», προσθέτει.

δουλειά

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet