Και έρχεται η στιγμή που χωρίζεις! Κλάμα, κρασί και βραδιές πολύωρων συζητήσεων με τις φίλες επιβάλλονται! Όσο περνάει ο καιρός μπορεί να πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να παρακολουθήσει τις κινήσεις του πρώην… Πού είναι, τί κάνει και με ποιους.

Στην προ-διαδικτυακή εποχή το να παρακολουθήσει κανείς τον πρώην είχε μια …διαδικασία. Έπρεπε να σηκωθείς από τον καναπέ σου, να πας κάτω από το σπίτι του, ή σε μέρη που σύχναζε και να περιμένεις… Τώρα, απλά ανοίγεις το κινητό σου. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να το κάνει όμως, να σταματήσεις αμέσως! Είναι μια τοξική συνήθεια που δεν σε αφήνει να προχωρήσεις!

Είμαστε όλοι εθισμένοι στα social media…

Όλοι το ξέρουμε αυτό. Κοιτάμε likes, τοποθεσίες, ποιος έκανε τί, πού πήγε – και προφανώς, ο πρώην δεν αποτελεί εξαίρεση. Όμως, το να βλέπεις stories και φωτογραφίες για το πού βρίσκεται και τί κάνει ένας άνθρωπος για τον οποίο είχες κάποτε αισθήματα, είναι κάτι που στο τέλος θα πληγώσει εσένα. Πρέπει να θυμάσαι ότι τα social media δεν είναι ο καθρέφτης της πραγματικής ζωής- αντίθετα είναι η ζωή την οποία φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν χρειάζεται να μπεις στον πειρασμό να πας «τυχαία» εκεί που είναι, με την ελπίδα ότι θα πετύχεις κάτι… Τί; Θυμήσου τους λόγους που σας οδήγησαν να χωρίσετε!

social media

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με την καινούργια σχέση του!

Είναι μια πρακτική που ακολουθούν άντρες και γυναίκες. Όταν πέσει σήμα πως ο πρώην έχει κάποιο καινούργιο φλερτ, η πρώτη κίνηση είναι να μπούμε στα social, να βρούμε την «καινούργια του αγάπη» και να ξεκινήσουμε μια διαδικασία σύγκρισης. Η διαδικασία τού να μειώσεις την «καινούργια» για να αισθανθείς καλύτερα, είναι ένας τρόπος να απαλύνεις τη στενοχώρια, ίσως τον θυμό σου αλλά δεν είναι ο σωστός δρόμος για να επουλώσεις τις πληγές που σου άφησε ο χωρισμός.

Οπότε το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την καινούργια κοπέλα τού πρώην σου (ποια είναι πιο όμορφη ή ποια έχει καλύτερη δουλειά) σε βάζει σε ένα περίεργο μονοπάτι που η ψυχική σου υγεία δεν το χρειάζεται.

Το να παρακολουθείς συστηματικά τα προφίλ του πρώην στα social δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις!

Δεν αφορά σε όλους αυτό. Αλλά, εάν είσαι από αυτούς που τσεκάρουν πιο συχνά απ’ όσο πρέπει -για παράδειγμα, κάθε μέρα- τα πεπραγμένα του πρώην, βλάπτεις την αυτοεκτίμησή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ο χωρισμός είναι μια κατάσταση που επηρεάζει δραστικά τον ψυχισμό μας και μας οδηγεί στο να κάνουμε πράγματα που σε μια ήρεμη περίοδο δεν θα τα σκεφτόμασταν καν!

Μερικοί άνθρωποι καταδιώκουν τους πρώην τους επειδή δεν είναι απολύτως καλά στην τρέχουσα ζωή τους και προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν το κενό που τους άφησε ο χωρισμός. Εάν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου μέσα σ’ αυτά τα άτομα, πρέπει να εντοπίσεις την ουσία του προβλήματος. Το ζήτημα δεν είναι να ανακαλύψεις τι κάνει ο πρώην σου στη ζωή του, αν έχει κάτι καινούργιο ή όχι, αλλά να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο και χώρο και να δεις τί κάνεις εσύ στη δική σου ζωή! Πρέπει αμέσως να αφήσεις κάτω το κινητό και να αποστασιοποιηθείς από αυτήν την κατάσταση. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να σε κρατήσει στο παρελθόν – εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό!

Πώς θα καταλάβεις ότι εθίζεσαι

Υπάρχουν εκείνοι που μπορεί μία στο τόσο να περιηγηθούν στη σελίδα του πρώην τους, ή της πρώτης τους αγάπης από περιέργεια. Σε αυτά τα πλαίσια, το ενδιαφέρον μπορεί να θεωρηθεί υγιές και φυσιολογικό. Πώς όμως θα καταλάβεις ότι έχεις εθιστεί να παρακολουθείς το προφίλ του πρώην;  Η Kate McCombs, σύμβουλος σχέσεων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Εάν παρατηρήσετε ότι ο έλεγχος των social media του πρώην σας σάς κάνει να αισθάνεσθε εμμονικοί και όχι ανακουφισμένοι ή αδιάφοροι για τον χωρισμό σας, ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια από τον κύκλο σας ή κάποιον ειδικό».

Άλλο ένα στοιχείο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι έχετε εθιστεί είναι εάν βάζετε τους φίλους σας να περιηγούνται στο προφίλ του πρώην σας και να σας δίνουν αναφορά. Ούτε αυτή η συμπεριφορά βοηθά την αυτοεκτίμησή σας – όχι μόνο απέναντι στον εαυτό σας αλλά και απέναντι στους φίλους σας!

social media

Πως να σταματήσεις να παρακολουθείς τον πρώην σου στα social media

Ένας είναι ο τρόπος. Διαγραφή, ακόμα και μπλοκ! Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους χωρίσατε, δεν σε υποχρεώνει καμία συνθήκη να έχεις τον πρώην σου στα social. Ακόμα κι αν έχετε πει πως θα παραμείνετε φίλοι, αυτό δεν είναι κάτι που θα σου κάνει καλό! Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε πίσω στα “θέλω” μας ή να αποδεχτούμε μια κατάσταση για να μη δυσαρεστήσουμε τον άλλο. Η ψυχική σου ισορροπία είναι πολύ πιο σημαντική. Επίσης, θα βοηθήσει σε περίπτωση χωρισμού (αλλά και γενικά!) να περνάς λίγο χρόνο χωρίς το κινητό στο χέρι. Βάλε το σαν άσκηση στον εαυτό σου!

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται κάπως αυστηρά, παρ’ όλα αυτά, το σημαντικό είναι να ξεπερνιούνται οι δύσκολες καταστάσεις και να επικρατεί η λογική. Η ψυχική μας ηρεμία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας!

Διάβασε ακόμα: Social media: Μήπως αυτά που ανεβάζεις σαμποτάρουν την καριέρα σου;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet