Η σεξουαλική φαντασίωση είναι μια εικόνα ή ιδέα για κάτι που σε διεγείρει. Μπορεί να είναι κάτι που επιθυμείς να κάνεις ή κάτι που απλώς σου αρέσει να σκέφτεσαι ότι κάνεις. Λόγω αυτού του στοιχείου της φαντασίας, ορισμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, ίσως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φαντασιώνεται ότι απατάς το σύντροφο σου ή κάποιο άλλο σενάριο που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου και δεν αντικατοπτρίζει το πώς θα ενεργούσες στην πραγματική ζωή. Αν και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι οι φαντασιώσεις συνδέονται με τις ερωτικές επιθυμίες μας, οι sex experts λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν λόγοι που έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις που δεν θέλεις να πραγματοποιήσεις.

«Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένας συνδυασμός αναμνήσεων με επιθυμίες και άλλα συναισθήματα», λέει η Dulcinea Pitagora, PhD, ψυχοθεραπεύτρια και σεξοθεραπεύτρια. Μπορεί να φανταστείς μια λεπτομερή περιγραφή μιας προηγούμενης σεξουαλικής εμπειρίας ή ενός ατόμου που έχεις επινοήσει, που είναι διάσημο ή ακόμα και εξωγήινο να σε χτυπά, να παίρνει τον έλεγχο ή να κάνεις σεξουαλικές πράξεις επάνω του. Είναι δυνατό να έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις για απολύτως οτιδήποτε και όταν αυτό περιλαμβάνει καταστάσεις που δεν σκοπεύεις συνειδητά να ζήσεις, μπορεί να εμφανιστούν συναισθήματα ντροπής. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πολλή σκέψη στο περιεχόμενο των σεξουαλικών φαντασιώσεων σου που δεν αντικατοπτρίζουν τα ένστικτα ή τις επιθυμίες σου στην πραγματική ζωή.

φαντασιώσεις

Ο λόγος που έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις για πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις στην πραγματική ζωή

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι φαντασιώνονται σεξουαλικές συμπεριφορές που δεν θέλουν να δοκιμάσουν στην πραγματική ζωή. Για αρχή, το να παίζεις μια φαντασίωση στο μυαλό σου είναι σίγουρα πολύ πιο ασφαλές από το να την κάνεις πράξη. Μερικές φορές, «οι άνθρωποι φαντασιώνονται πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν αυτοπροσώπως επειδή αισθάνονται ασφαλείς στο κεφάλι τους», λέει η Marla Renee Stewart, MA, sex expert στο brand sexual wellness «Lovers». «Όταν απλώς σκέφτεστε ή φαντάζεστε», προσθέτει, «δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές ή να χρειάζεται να ενημερώσετε κανέναν για τη φαντασίωση σας, και αυτό μπορεί να είναι μέρος της ίδιας της γοητείας της φαντασίωσης εν γένει».

«Μερικοί άνθρωποι φαντασιώνονται πράγματα που στην πραγματική ζωή θα ήταν αδύνατο να τα κάνουν», λέει η Carol Queen, PhD, σεξολόγος του Good Vibrations. Εάν οι φαντασιώσεις σου περιλαμβάνουν πτυχές επιστημονικής φαντασίας, όπως το σεξ με εξωγήινους, για παράδειγμα, δεν είναι καν επιλογή να το δοκιμάσεις στην πραγματικότητα.

Και οι δύο αυτοί λόγοι υπογραμμίζουν την πρωταρχική αξία της φαντασίωσης. Ότι μπορεί, δηλαδή, να εξελιχθεί ακριβώς όπως θέλεις, κάτι που συχνά είναι ανώτερο από αυτό που μπορεί να συμβεί στην πραγματική ζωή. «Ακόμα και τα σενάρια που μπορεί να θέλουμε να γίνουν πραγματικότητα δεν θα γίνουν ποτέ ακριβώς όπως τα φανταζόμαστε γιατί είναι διαφορετικά εξ ορισμού», λέει η Δρ. Pitagora, προσθέτοντας ότι η πραγματική εμπειρία μπορεί να μην ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες σου, ή μπορεί να απολαμβάνεις το πώς εκτυλίσσεται η φαντασίωση στο μυαλό σου και δεν θέλεις να θολώσει την απόλαυσή σου.

φαντασιώσεις

Πώς θα ξέρεις αν θέλεις να δοκιμάσεις τη φαντασίωση σου

«Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι εάν η φαντασίωση περιλαμβάνει τυχόν επικίνδυνα ή επιβλαβή μέρη», λέει η Δρ. Queen. Για παράδειγμα, το αν φαντάζεσαι σεξ με κάποιον που δεν σε θέλει ή αν είναι νόμιμο αυτό που επιθυμείς στον τόπο διαμονής σου. Λάβε επίσης υπόψη τις συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν.

Στη συνέχεια, φαντάσου τον εαυτό σου να εκτελεί αυτήν τη φαντασίωση στην πραγματικότητα και σημείωσε πώς αισθάνεσαι. Εάν αισθάνεσαι μια αποστροφή, η Δρ. Pitagora λέει ότι αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν θέλεις να τη δοκιμάσεις. Αν πάλι αισθάνεσαι ενθουσιασμό, σημείωσε τι ακριβώς σε ενθουσιάζει.

«Μπορείτε ακόμη και να γράψετε μια λίστα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το τι σας ενθουσιάζει και τι δεν σας αρέσει», προτείνει η Stewart. Εάν έχεις μια μακρά λίστα μειονεκτημάτων και μόνο μερικά στοιχεία στα πλεονεκτήματα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν σου ταιριάζει τελικά ή και το αντίστροφο.

Και αν βρίσκεσαι συχνά κολλημένοι σε σκέψεις προσπαθώντας να κατανοήσεις τον λόγο που έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις τις οποίες δεν θέλεις να κάνεις στην πραγματική ζωή, η Stewart συνιστά να αναζητήσεις την υποστήριξη ενός σεξοθεραπευτή. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι υπάρχουν στοιχεία της φαντασίωσης σου – όπως δύναμη, αισθήσεις ή συναισθήματα – που απολαμβάνεις και θέλεις να δοκιμάσεις ή μπορεί να διαπιστώσεις ότι αυτή η φαντασίωση είναι απολαυστική απλώς και μόνο επειδή είναι φαντασίωση.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Κάνουμε αρκετό σεξ; Πώς οι sex therapists μετρούν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet