Ο Ιανουάριος φέρνει μαζί του και προσδοκίες. Προσδοκίες που ίσως να σου προκαλούν άγχος, να σε κάνουν να νιώθεις πως ξεπερνάς τον εαυτό σου, πως έθεσες πολύ ψηλά τον πήχη και πως δεν θα τα καταφέρεις.
Πώς άραγε θα αντιμετώπιζε την κατάσταση μια μυστική πράκτορας του FBI; Όπως καταλαβαίνεις στη δουλειά της διαχειρίζεται θέματα ζωής και θανάτου οπότε φαντάσου εκεί στρες. Τι θα μας συμβούλευε να κάνουμε, λοιπόν, η LaRae Quy;
Ως μυστικός και αντικατασκοπευτικός πράκτορας του FBI για 24 χρόνια, δουλειά της είναι να αποκαλύπτει ξένους κατασκόπους και να προσπαθεί να τους στρατολογήσει για να εργαστούν για την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Quy πέρασε χρόνια αναπτύσσοντας την ψυχική αντοχή για να επιβιώσει σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης. Σήμερα, είναι ομιλήτρια, coach και συγγραφέας δύο βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του Mental Toughness For Women Leaders.
Κανείς δεν γεννιέται με την έμφυτη ικανότητα να σκέφτεται γρήγορα, καθαρά και με ακρίβεια όταν βρίσκεται υπό πίεση, επιμένει. Αυτό το αναπτύσσουμε μέσα από έντονη και επαναλαμβανόμενη προπόνηση- ακριβώς όπως κάνουμε και με το σώμα μας. Όλοι μπορούμε να μάθουμε να νιώθουμε πιο άνετα με την αβεβαιότητα.
Οι συμβουλές της για το άγχος είναι οι εξής:
Άσε στην άκρη το συναίσθημα
«Στο FBI, μας διδάσκουν ότι ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε κατάσταση, μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδρασή μας σε αυτές», λέει η Quy και συνεχίζει: «Το να κρατάς τα συναισθήματά σου υπό έλεγχο δεν είναι εύκολο. Όταν κάτι πάει απροσδόκητα στραβά, ο εγκέφαλος εντοπίζει μια απειλή για το status quo μας και πυροδοτεί άνοδο στις μεταβολικές ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτή είναι μια υγιής, αν και πρωτόγονη, απόκριση στο στρες που εξασφαλίζει την επιβίωσή μας».
Εξηγεί πως όταν προσέχουμε τι είναι αυτό που μας πυροδοτεί μπορούμε τελικά να αποκτήσουμε τον έλεγχό του. Τα εμπόδια και οι αγχωτικές καταστάσεις μας κάνουν συναισθηματικούς και η λογική μας πάει πίσω. Η συμβουλή της Quy είναι: «Εάν αισθάνεστε σαν να είστε έτοιμοι να ξεσπάσετε, ή θέλετε να τρέξετε μακριά, ή έχετε παγώσει εντελώς, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτή είναι απλώς η φυσική απόκριση του σώματός σας. Αφήστε το λογικό κομμάτι του εγκεφάλου σας να αναλάβει δράση».
Γίνε εξπέρ στη… σιωπή
Όταν είμαστε αγχωμένοι, η φυσιολογική μας απόκριση είναι πάντα η ίδια: πλημμυρίζουμε από ορμόνες του στρες που πυροδοτούν μια παρόρμηση «πάγωμα, πάλη, φυγή». Η αντίδραση είναι πάντα η ίδια είτε έχεις ένα όπλο στο κεφάλι σου είτε ένα θυμωμένο αφεντικό που κατευθύνεται προς το μέρος σου.
Όταν ξεκινήσει το άγχος να «κλοτσάει» το νευρικό σου σύστημα ξεκίνα να αναπνέεις αργά. «Αυτό που θα κάνεις είναι να πάρεις 1-2 βαθιές ανάσες και μετά θα πεις αυτά που θες. Οποιαδήποτε στιγμή μπαίνουμε στον πειρασμό να μιλήσουμε πολύ γρήγορα και πολύ, μια παύση δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με αυτό που μόλις είπατε», λέει. «Εν τω μεταξύ μπορείτε να χαλαρώσετε, να αναπνεύσετε και να σκεφτείτε και τελικά να αισθανθείτε πιο προσγειωμένοι».
Εκπαίδευσε το μυαλό σου
Αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους που διαλύονται με το άγχος από εκείνους που συγκρατούν τον εαυτό τους κι ανταπεξέρχονται είναι η επιμονή τους στο να προπονούν το μυαλό τους.
«Το να μάθετε να λειτουργείτε ενστικτωδώς σε αγχωτικές περιστάσεις είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμα και οι πιο εκπαιδευμένοι πράκτορες όταν ξεκινούν να πηδάνε από αλεξίπτωτο για παράδειγμα, είναι αγχωμένοι». Η Quy συμπληρώνει: «Εάν σπάτε υπό πίεση ξεκινήστε να κάθεστε μπροστά- μπροστά σε συναντήσεις ή συνομιλίες. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να κάθεσαι μπροστά και να σε προσέχουν, αλλά όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Δοκιμάστε τα μικρά πράγματα που σας κάνουν να ιδρώνετε λίγο – όπως να μιλήσετε σε κάποιον που σας προκαλεί και σιγά σιγά θα φτάσετε στο σημείο να διαχειρίζεστε καλύτερα όσα τώρα σας φαίνονται βουνό».
Ξεφορτώσου «τα ψυχολογικά σου»
Η εκπαίδευση, η εμπειρία και η εξάσκηση είναι τα βασικά – αλλά υψίστης σημασίας είναι και ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεσαι τις αγχωτικές εμπειρίες, καλές ή κακές.
«Αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «προκατάληψη επιβεβαίωσης» σημαίνει ότι εάν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, το μόνο που θα θυμάται ο εγκέφαλός σας για ένα συγκεκριμένο γεγονός είναι εκείνα τα πράγματα που επιβεβαιώνουν ότι σας προκαλεί δυσφορία και άγχος», λέει η Quy.
Όλοι έχουμε αναμνήσεις που αισθανόμαστε να σφίγγεται το στομάχι μας όταν τις αναπολούμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να «γυρίσουμε» πίσω στη συγκεκριμένη ανάμνηση και να βεβαιωθούμε ότι τα θυμόμαστε σωστά. Πολλές φορές αγχωνόμαστε με πράγματα που μας φαίνονται σημαντικά ενώ στην ουσία τους δεν είναι!
Διάβασε ακόμα: Άγχος υψηλής λειτουργικότητας: ήρεμος απ’ έξω και μέσα σου το χάος