Εάν έχεις ποτέ ανησυχήσει για το πόσο σεξ κάνετε (ή δεν κάνετε) εσύ και ο σύντροφός σου, δεν είσαι η μόνη. Είναι σύνηθες φαινόμενο η σεξουαλική επιθυμία να υποχωρεί κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, και είναι επίσης σύνηθες οι σύντροφοι να έχουν διαφορετικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Το ερώτημα είναι: Πώς καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι λίγο στάσιμα; Να τι έχουν να πουν οι sex therapists.

Πόσο σεξ πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια, σύμφωνα με τους sex therapists

Δεν υπάρχει «σωστή» ή «υγιεινή» ποσότητα σεξ που χρειάζεται να κάνει κάθε ζευγάρι, σύμφωνα με την αδειούχο θεραπεύτρια ζευγαριών και sex therapist Jessa Zimmerman, M.A., CST. Δηλαδή, το «αρκετό» σεξ δεν είναι να προσπαθείς να το κάνεις ορισμένες φορές το μήνα. Αντίθετα, «όλα βασίζονται στο τι θέλουν αυτοί οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι και πώς συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια σεξουαλική ζωή που λειτουργεί και για τους δύο», σημειώνει. Το μέτρο της για το αν ένα ζευγάρι κάνει αρκετό σεξ; Απλό: «Αν και οι δύο άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι, είναι αρκετό».

σεξ

Σε αντίθεση με την ατελείωτη ροή συμβουλών για σεξ στο διαδίκτυο που λένε στα ζευγάρια πώς να το κάνουν πιο συχνά, τα ζευγάρια δεν χρειάζεται να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν τον όγκο του σεξ που κάνουν. Και δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα εάν ένα ζευγάρι αρχίσει να κάνει λιγότερο σεξ από ό,τι στο παρελθόν ή αν γενικά κάνει ελάχιστα έως καθόλου σεξ, αρκεί και οι δύο να είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Όπως λέει η εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια σεξ και σχέσεων Shadeen Francis, LMFT, «Εάν οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ από αυτό που κάνουν, αυτό πρέπει να το γιορτάσουμε».

Πώς να καταλάβεις πότε υπάρχει πρόβλημα

Το πόσο συχνά ένα ζευγάρι κάνει σεξ δεν θα σου πει αν υπάρχουν ή όχι προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή ή στη σχέση του. Όπως επισημαίνει η Francis, υπάρχουν λόγοι που τα ζευγάρια μπορεί να κάνουν λιγότερο, λίγο ή καθόλου σεξ, είτε για κάποιο χρονικό διάστημα είτε ως σκόπιμα διατηρημένο μέρος της σχέσης τους. Δεν είναι πάντα κρίση, προσθέτει, και μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι ακόμα και καλό για τη σχέση.

«Αν και οι δύο σύντροφοι συμφωνούν να μην κάνουν σεξ, τότε το να μην κάνουν σεξ δεν είναι πρόβλημα και μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά καθώς δημιουργούν το είδος της σχέσης που τιμά τις επιθυμίες τους», λέει.

σεξ

Λοιπόν, πότε είναι πρόβλημα να κάνεις λιγότερο σεξ; Σύμφωνα με την Francis, η έλλειψη σεξ σε μια σχέση είναι μόνο πρόβλημα «όταν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν για το σεξ που κάνουν ή δεν κάνουν. Αυτό μπορεί να κάνει το σεξ πηγή σύγκρουσης και διαμάχης». Και αυτό ακριβώς δεν θέλεις, το σεξ να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα ή να είναι πηγή έντασης στη σχέση.

«Εάν τουλάχιστον ένα άτομο δεν είναι ευχαριστημένο με την κατάσταση της κοινής σεξουαλικής σας ζωής», λέει η Zimmerman, «τότε πρέπει να γίνουν κάποιες συζητήσεις για το πώς να φτάσετε σε ένα μέρος που να αισθάνεται καλά και για τα δύο άτομα». «Όμως», τονίζει, «ο τρόπος για να αξιολογηθεί το ζήτημα δεν είναι να αρχίσουμε να μετράμε πόσο συχνά το ζευγάρι κάνει σεξ ή να θέτουμε κριτήρια για το πόσο συχνά θα έπρεπε να το κάνει. Πιστεύω ότι το να μιλάμε για συχνότητα, τουλάχιστον το να μιλάμε αποκλειστικά για συχνότητα, είναι λάθος συζήτηση».

Ο ένας σύντροφος μπορεί να θέλει να κάνει περισσότερο σεξ, αλλά όταν το κάνει απλώς για τη συχνότητα αγνοεί το ένα πράγμα που είναι πιο πιθανό να κάνει τον άλλον να ενδιαφέρεται πραγματικά για περισσότερο σεξ, δηλαδή πόσο ευχάριστο είναι στην πραγματικότητα να το κάνει. «Πρέπει να μιλάμε για την ποιότητα της ευχαρίστησης και της σύνδεσης και πρέπει να κατανοήσουμε τυχόν εμπόδια που μπορεί να έχει κάποιος στο να θέλει και να απολαμβάνει το σεξ», καταλήγει η Zimmerman.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Πρώτη φορά σεξ με κάποιον; 5 tips για να μην είναι awkward.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet