Το Orbiting περιγράφει τη συμπεριφορά εκείνων που, παρόλο που δεν είναι άμεσα παρόντες στη ζωή μας – ή δεν ήταν ποτέ πραγματικά – παραμένουν κατά κάποιο τρόπο γύρω μας, ίσως κάνοντας “like” στις αναρτήσεις μας ή βλέποντας τα stories μας. Το σίγουρο είναι ότι αποφεύγουν οποιαδήποτε άμεση επαφή ή σε κάθε περίπτωση προσέχουν να μην μεταφερθεί η επικοινωνία μαζί τους στον πραγματικό κόσμο. Αφορά βεβαίως τις ερωτικές σχέσεις.

Αν αναρωτήθηκες ποτέ γιατί αυτό το άτομο συνεχίζει να βλέπει κάθε story σου στο Instagram, να κάνει reactions, αλλά να μην εκτίθεται πέρα ​​από αυτό, υπάρχει απάντηση: κάνει oribiting δηλαδή βρίσκεται σε τροχιά γύρω σου, ένα εντελώς ψηφιακό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την εποχή των social media.

Κοιτάζει τα stories σου, βάζει καρδιές στις αναρτήσεις σου, αλλά δεν σου στέλνει καν ένα προσωπικό έστω και τυπικό μήνυμα: «Γεια, πώς είσαι;». Ίσως αφήνει κάποια σχόλια, αλλά όταν πρόκειται να περάσει στη δράση ξεφεύγει με λακωνικό τρόπο και βρίσκει τέλειες υπεκφυγές.

orbiting

Όσοι παρακολουθούν τα stories μου ενδιαφέρονται για μένα;

Ξέρουμε βεβαίως, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και μπορούν να προσφέρουν μια εικόνα για τις ζωές των ανθρώπων, συχνά δείχνουν μόνο μια επιμελημένη και φιλτραρισμένη εκδοχή της πραγματικότητας.

Επομένως, μιλάμε για ψηφιακές αλληλεπιδράσεις που δεν αντανακλούν την πολυπλοκότητα και το βάθος των πραγματικών ανθρώπινων σχέσεων.

Γιατί όμως, ενώ έχει προηγηθεί κάτι πιο προσωπικό, ξαφνικά κάποιος μετατρέπεται σε ανθρώπινο δορυφόρο που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη κάποιου άλλου χωρίς να προσγειωθεί ποτέ εκεί;

orbiting

Οι λόγοι που κάποιος κάνει orbiting, εξαφανίζεται χωρίς να εξαφανίζεται δηλαδή;

Είναι συναισθηματικά αναποφάσιστος
Μερικές φορές το orbiting οφείλεται σε έναν συνδυασμό της επιθυμίας να διατηρήσεις μια σύνδεση και της μη ετοιμότητας να δεσμευτείς σε μια πραγματική σχέση. Θα μπορούσε επίσης να δείχνει μια συστολή από την πλευρά του ατόμου, που, πριν κάνει ένα ελαφρώς πιο συγκεκριμένο βήμα, περιμένει κάποιο ξεκάθαρο σημάδι από την άλλη πλευρά.

Από περιέργεια
Ποιος δεν θέλει να μάθει τι συμβαίνει στη ζωή των άλλων ανθρώπων, ειδικά αν είναι ένας πρώην, μια διαλυμένη φιλία ή μια απλή γνωριμία που έχει πυροδοτήσει την περιέργειά μας; Μερικές φορές δεν υπάρχει συνωμοσία πίσω από ένα άτομο που παρακολουθεί τα stories σου: απλώς σκρολάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοιτάζει stories που του αρέσουν χωρίς απώτερο σκοπό.

Αποφυγή σύγκρουσης
Αν είχατε κάποιου είδους σχέση και κάποιος από τους δύο την τερμάτισε, το «unfollow» τον κάνει να φαίνεται κομπλεξικός και πληγωμένος. Παραμένοντας όμως δίπλα ο ένας στον άλλον, δείχνουμε πολιτισμό. Αλλά και ότι δεν το έχουμε ξεπεράσει.

Power Play
Σε ορισμένες περιπτώσεις το orbiting μπορεί να είναι ένας τρόπος άσκησης ενός είδους εξουσίας πάνω σε κάποιον, κάνοντας τον να νιώθει ότι τον παρατηρούν. Μιλάμε για ψηφιακή επικοινωνία που δεν φτάνει ποτέ στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Ευτυχώς. Σκέψου, πως θα ένιωθες αν κάποιος σε ακολουθούσε κάθε βράδυ στο σπίτι. Ακόμη κι αν είναι άκακος, δεν θα σε τρόμαζε;

orbiting

Τι να κάνεις λοιπόν;

Εάν ενδιαφέρεσαι αυτή η ψηφιακή αλληλεπίδραση να γίνει ρεαλιστική, αν θέλεις πραγματικά να μάθεις τις προθέσεις του ανθρώπου που σου κάνει orbiting tο ιδανικό θα ήταν να σπάσεις εσύ τον πάγο. Ένα μήνυμα, μια συνομιλία, μια πρόσκληση: με λίγα λόγια, κάτι αληθινό. Κι αν δεν απαντήσει; Ε, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσεις να είσαι ένας φιλόξενος πλανήτης και να γίνεις απλά ένα αστέρι που λάμπει από μόνο του.

Το Orbiting είναι ένα παιχνίδι για όσους έχουν χρόνο να μπερδεύουν τους άλλους. Είναι απλώς μια ανώριμη συμπεριφορά που δημιουργεί σύγχυση και εμποδίζει τη δημιουργία οποιασδήποτε ουσιαστικής σχέσης. Να θυμάσαι όμως: η αξία σου δεν ορίζεται από το πόσοι “δορυφόροι” κινούνται γύρω σου, αλλά από αυτούς που θέλουν να προσγειωθούν. Μείνε συγκεντρωμένη στις ανάγκες σου και μην επενδύεις πολύ ενέργεια για να κατανοήσεις γιατί κάποιος συμπεριφέρεται έτσι. Εάν δεν είναι έτοιμος να “προσγειωθεί”, τότε ίσως είναι καιρός να αναζητήσεις κι εσύ έναν νέο γαλαξία.

Στο μεταξύ, να θυμάσαι: ο κόσμος είναι γεμάτος αστέρια. Μην αφήσεις έναν αναποφάσιστο δορυφόρο να σου τα κρύψει.

Διάβασε ακόμη: 15 σημάδια ότι του αρέσεις κρυφά – Plus, γιατί το κρύβει;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet