Είναι μια δυναμική γυναίκα που παραμένει η πιο πιστή σύμμαχος του Volodymyr Zelensky, η ήρεμη δύναμη στο πλευρό του συζύγου της. Η «Πρώτη Κυρία» της Ουκρανίας, Olena Zelenska, δίνει συνέντευξη και γίνεται πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien».

Η Olena μιλά για πρώτη φορά μιλά στον Ευρωπαϊκό Τύπο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Και μιλάει για τα πάντα: Δεν διστάζει να μιλήσει για τους φόβους της την ώρα που ο ρωσικός στρατός πολεμά με αμείωτη ένταση τους συμπατριώτες της. Και κυρίως, δεν διστάζει να εκφράσει την ανησυχία της για τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου, τα παιδιά.

Olena Zelenska
Η «Πρώτη Κυρία» της Ουκρανίας, Olena Zelenska, δίνει συνέντευξη και γίνεται πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Le Parisien».

Η «Πρώτη Κυρία» της Ουκρανίας παραχώρησε εξ αποστάσεως και υπό αντίξοες συνθήκες την πρώτη της συνέντευξη της εξαιτίας του πολέμου, όπως διευκρινίζει η γαλλική εφημερίδα.

Στην ερώτηση: “Πώς είστε;”, η Olena Zelenska απαντά αυθόρμητα: “Σαν ένας άνθρωπος που έχει πόλεμο στην πατρίδα του. Όπως κάθε Ουκρανός. Προσπαθώ να ενημερώνομαι. Πού χτύπησε αυτή τη φορά ο εχθρός; Υπάρχουν θύματα; Κάθε μέρα πρέπει να τηλεφωνείς σε όλους τους συγγενείς σου. Είναι ζωντανοί; Να ελέγχεις τα email. Εάν τα μηνύματα έχουν «ανοίξει», υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι έχουν δίκτυο, ότι είναι ζωντανοί”.

“Σας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης”

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου νιώθει την ανάγκη να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ευρωπαίους για την προσφορά τους, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα δεινά του ουκρανικού λαού. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Ευρωπαίους που βοηθούν τους πολίτες μας – που τους προσφέρουν στέγη, τροφή, που τους ενθαρρύνουν. Ο τρόπος που αντιδράσατε. Σας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης! Οι Ουκρανοί είναι υπέροχοι και πολύ ευγνώμονες άνθρωποι. Τα παιδιά μας δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτό που κάνετε για εμάς».

Olena Zelenska

Η Olena Zelenska όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, έχει επικεντρωθεί στην οργάνωση για την ασφαλή απομάκρυνση των άρρωστων παιδιών από την Ουκρανία.

“Χρειαζόμαστε πραγματικά ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, όπου δεν εκτοξεύονται οβίδες. Από την αρχή του πολέμου περισσότερα από 109 παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 120 έχουν τραυματιστεί. Μου είναι δύσκολο ακόμα και τώρα που παραθέτω αυτά τα στοιχεία. Αυτή είναι μια προσωπική τραγωδία για κάθε Ουκρανό”, λέει χαρακτηριστικά. Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, ευχαρίστησε την πρώτη κυρία της Γαλλίας, Brigitte Macron και τις συζύγους άλλων ηγετών που βοήθησαν ώστε τα άρρωστα παιδιά να φύγουν με ασφάλεια.

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien, η 44χρονη Olena Zelenska είπε ότι όταν η Ρωσία άρχισε να επιτίθεται στην Ουκρανία είχε απευθύνει έκκληση για την υποστήριξη των πρώτων κυριών του κόσμου. Η Brigitte Macron ήταν από τις πρώτες που απάντησε, πρόσθεσε, και η σχέση τους ήταν «ζεστή και φιλική».

«Η έφεσή μου ακούστηκε», είπε. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Ευρωπαίους που τώρα βοηθούν τους ανθρώπους μας, τους δίνουν σπίτια, τους ταΐζουν, τους ενθαρρύνουν… όπως εμείς, δεν ήσασταν προετοιμασμένοι να έχετε τόσους πολλούς τραυματισμένους ανθρώπους στη χώρα σας. Αλλά ο τρόπος που αντιδράσατε αξίζει ένα συλλογικό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Οι Ουκρανοί είναι υπέροχοι άνθρωποι και πολύ ευγνώμονες. Τα παιδιά μας δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι έχετε κάνει για εμάς».

Θαυμάζω τον Volodymyr. Κάθε μέρα και περισσότερο

Η Olena Zelenska μίλησε επίσης με θαυμασμό για το θάρρος του συζύγου της. “Θαυμάζω αυτόν τον άνθρωπο. Κάθε μέρα. Δεν εκπλήσσομαι, ο Volodymyr ήταν πάντα έτσι: αποφασιστικός και ήρεμος. Σε μια περίοδο πολέμου, όλοι οι Ουκρανοί και ολόκληρος ο κόσμος έχουν δει ξεκάθαρα τις αρχές που έχει και έχουν αισθανθεί τη δύναμη μέσα του. Δεν θα εγκαταλείψει ποτέ αυτό που είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας».

Ο πόνος της για τα νεκρά παιδιά

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Zelenska έγραψε στο Instagram: «Δεν θα πανικοβληθώ ούτε θα κλάψω. Θα είμαι ήρεμη και σίγουρη». Παραδέχτηκε ότι αυτό δεν ισχύει πια.

“Δακρύζω όταν βλέπω τα θύματα, τα νεκρά παιδιά, τις οικογένειες πυροβολημένες ή θαμμένες κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Αλλά δεν υπάρχει πανικός. Ο πανικός έρχεται όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις. Εγώ, ξέρω πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και ο ουκρανικός λαός ξέρει επίσης. Το σχέδιό μας είναι να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς και να κερδίσουμε”.

Είπε ότι το να τηλεφωνούν στα μέλη της οικογένειας για να δουν αν είναι ακόμα ζωντανά ήταν μια “καθημερινή τελετουργία” για τους Ουκρανούς.

“Είναι τρομακτικό να διαβάζεις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα όπου οι Ουκρανοί μάταια αναζητούν μέλη της οικογένειάς τους που έχουν εξαφανιστεί. Χρειαζόμαστε πραγματικούς ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δεν γίνονται στόχος όλμων, όπου οι ηλικιωμένοι δεν πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή και στους οποίους δεν σκοτώνονται ολόκληρες οικογένειες”.

Η Zelenska συνεργάζεται με την Brigitte Macron και την Agata Kornhauser-Duda, τη σύζυγο της προέδρου της Πολωνίας, για την μεταφορά άρρωστων παιδιών από την Ουκρανία, ιδιαίτερα εκείνων που χρειάζονται σωτήρια θεραπεία για καρκίνο.

«Αυτές οι «συνοδείες ζωής» είναι ότι καλύτερο. Όταν έγινε φανερό ότι ήταν αδύνατο να θεραπεύσουμε παιδιά με καρκίνο σε καταφύγια βομβών, αναζητήσαμε αμέσως μια λύση. Μερικά παιδιά θα μείνουν στην Πολωνία, άλλα θα σταλούν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Είμαι πολύ χαρούμενη που φάνηκα χρήσιμη σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα, είμαι χαρούμενος που με τη συμφωνία της κυρίας Brigitte Macron μπορέσαμε να στείλουμε τους μικρούς μας ασθενείς στη Γαλλία».

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στον πόλεμο, απάντησε: «Η αντίστασή μας έχει πάρει ένα ιδιαίτερα γυναικείο πρόσωπο. Οι γυναίκες πολεμούν στο στρατό, είναι εγγεγραμμένες σε [μονάδες] εδαφικής άμυνας, αποτελούν το θεμέλιο ενός ισχυρού εθελοντικού κινήματος για προμήθεια, παράδοση, διατροφή… γεννούν σε καταφύγια, σώζουν τα παιδιά τους και φροντίζουν τα παιδιά των άλλων, κρατούν την οικονομία σε λειτουργία, πηγαίνουν στο εξωτερικό για να ζητήσουν βοήθεια. Άλλες απλώς κάνουν τη δουλειά τους, σε νοσοκομεία, φαρμακεία, καταστήματα, μεταφορές, δημόσιες υπηρεσίες… για να συνεχιστεί η ζωή».

Το μήνυμα της Olena Zelenska στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών

Η Olena Zelenska είπε ότι δεν είχε «τίποτα να πει» στους Ρώσους που υποστήριξαν την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα της, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών.

«Οι γιοι σας σκοτώνουν Ουκρανούς αμάχους γυναίκες, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες. Έχουν έρθει εδώ για αυτό και εκτελούν συστηματικά τις εντολές των ανωτέρων τους. Δεν έχουν έρθει για «ειδική αποστολή». Ήρθαν να εξοντώσουν τον λαό. Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν εδώ. Ο Πούτιν σας υποσχέθηκε αποζημίωση για τον θάνατό τους. Δεν ξέρω ποια αποζημίωση μπορεί να αντικαταστήσει ένα παιδί».

Διαβάστε επίσης: Olena Zelenska: Ποια είναι η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet