Η Erika Lust μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όνομα σ’ εμάς, αλλά η παγκόσμια βιομηχανία πορνό τη γνωρίζει πολύ καλά! Είναι μια από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκαν με τη φεμινιστική πορνογραφία. Στόχος της ήταν να σπάσει τον καθιερωμένο τρόπο με τον οποίο γυρίζονται οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου, στις οποίες η απόλαυση επικεντρώνεται κυρίως στον άντρα.

Η Lust γεννήθηκε στη Σουηδία, την πρώτη χώρα που -όπως λέει- ενέταξε στα σχολεία τη σεξουαλική αγωγή.  Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λουντ με κύριο θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά την αποφοίτησή της, μετακόμισε το 2000 στη Βαρκελώνη. Το 2004 σπούδαζε σκηνοθεσία όταν αποφάσισε για τελευταίο της project στη σχολή να κάνει πορνό, ένα indie film με τη δική της αισθητική και τις αξίες που πρέσβευε, με τίτλο «The Good Girl». Αφού εργάστηκε στο θέατρο, ίδρυσε την ίδια χρονιά την εταιρεία παραγωγής Erika Lust Films, η οποία εξειδικεύτηκε στις φεμινιστικές ερωτικές ταινίες. Στην εταιρεία είναι ταυτόχρονα σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός και εργάζεται επίσης ως συγγραφέας.

Erika Lust

Περιγράφοντας την πρώτη φορά που εκείνη και οι φίλες της παρακολούθησαν πορνό, λέει ότι εκτός του ότι το θέαμα τους φάνηκε γκροτέσκο και αστείο, τρόμαξαν. Αργότερα, στον κοιτώνα του Πανεπιστημίου όπου σπούδαζε, έβαλε με το αγόρι της μια ταινία πορνό κι όπως είπε στο TEDX της Βιέννης, έγινε έξαλλη: «Δεν είχε αλλάξει τίποτα τόσα χρόνια. Ερεθίστηκα βέβαια κι αυτό ήταν γλυκό, αλλά η αντικειμενοποίηση ήταν πικρή»… Και συνέχισε: «Το πορνό είναι ένας διάλογος για τη σεξουαλικότητα, τον ανδρισμό, τη θηλυκότητα και τους ρόλους που παίζουμε».

Ουσιαστικά αυτό που κάνει η ίδια είναι να δημιουργεί ρεαλιστικές ερωτικές ταινίες και όχι αυτό που σκεφτόμαστε όταν λέμε πορνό. «Ένας δημιουργός ταινιών πρέπει να εξερευνά την ομορφιά του sex από άλλη οπτική, γυναικεία οπτική».  Προσπαθεί μέσα από τα posts της να σπάσει τα ταμπού και να δημιουργήσει μια τάση ελευθερίας πάνω σε θέματα sex. Για παράδειγμα, σε ένα post της αναφέρει πως μπορούμε να απενοχοποιήσουμε  το sex επί πληρωμή καθώς «εάν έχεις ερωτήσεις για το αμάξι σου πας σε μηχανικό. Έτσι και οι ερωτήσεις για το sex μπορούν να απευθύνονται σε μία ή έναν sex worker».

Το 1/3 της κινητικότητας του internet είναι πορνό, ενώ ένα μεγάλο μέρος του κοινού που παρακολουθεί, είναι έφηβοι, οι οποίοι δεν έχουν συνευρεθεί ποτέ ερωτικά με κάποιον. Το πορνό λειτουργεί εκπαιδευτικά για πολλά παιδιά παγκοσμίως κι αυτό είναι κάτι που τρομάζει: «Το πορνό λειτουργεί εκπαιδευτικά όσον αφορά και στο φύλο και αυτό που διδάσκεται, είναι κακό, λάθος και σοβινιστικό πορνό. Το περιεχόμενο των ταινιών μου μπορεί να ‘ναι dirty αλλά οι αξίες είναι καθαρές».

Η Lust θεωρεί ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι τις σωστές ερωτήσεις, δηλαδή: «Τι μου αρέσει στο σεξ και τι όχι; Μπορώ να μιλήσω ελεύθερα γι’ αυτά που μ’ αρέσει να κάνω στο σεξ; Τι με φτιάχνει;» Το ντοκιμαντέρ της Lust “Female Pleasure Circle” απαντάει σε ερωτήσεις που ίσως για κάποιους είναι ακόμα ταμπού.

Κι ενώ βρισκόμαστε στο 2023, ακόμα συζητάμε στην Ελλάδα για το εάν πρέπει να έχουμε μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία θα γλίτωνε τα νέα παιδιά από πολλά δεινά που ξεκινούν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φτάνουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Η Lust είναι απόλυτη σ’ αυτό το θέμα: «Πρέπει και είναι χρέος μας να μάθουμε στα παιδιά μας να εκτιμούν και να σέβονται τη σεξουαλικότητά τους».

Διαβάστε επίσης: Emily Ratajkowski: Το φεμινιστικό της μανιφέστο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet