Στη δημιουργία της λίστας με τις 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή προέβησαν και για τη φετινή χρονιά οι Financial Times, προσκαλώντας δημοσιογράφους, αναγνώστες και γυναίκες που είχαν ήδη «εκλεγεί» ως οι πιο ισχυρές, τα προηγούμενα χρόνια, να βοηθήσουν στη δημιουργία της λίστας αυτής.  Πριν προβούν στην επιλογή των πιο σημαντικών γυναικών κατά το 2021, θεωρήθηκε σημαντικό να ορίσουν δύο βασικά ερωτήματα που θα αποτελούσαν την «πυξίδα» των επιλογών τους: «Τι είναι επιρροή» και «Πώς αυτή αλλάζει». Ποιες είναι, όμως, οι γυναίκες που ξεχώρισαν τη φετινή χρονιά και μέσω των ενέργειών τους μάς υποσχέθηκαν ένα καλύτερο μέλλον; Σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές:

Ngozi Okonjo-Iweala

Γενικη Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

γυναίκες

Μετά από 25 χρόνια στο «τιμόνι» της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή για επικεφαλής του ΠΟΕ από τη Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Η ίδια έχει αποδείξει τις ιδιαίτερες ικανότητές της, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την επισιτιστική και οικονομική κρίση, το 2008-2009, ενώ, η αποφασιστικότητά της να ανακτήσει τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία και οι σκληρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη ως Υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ανέδειξαν το ήθος της ως ηγέτη.


Tsai Ing-Wen

Πρόεδρος, Ταϊβάν

γυναίκες

Σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής, άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αποτελεί η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Βεν. Σε μία εποχή όπου το Πεκίνο προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει την αξία του ως παγκόσμιος ηγέτης, η Τσάι Ινγκ-Βεν προσπαθεί να αποδείξει ότι οι αξίες της Ταϊβάν ξεχωρίζουν από αυτές των γειτονικών της χωρών.


Frances Haugen

Data scientist 

γυναίκες

Υπέρμαχος της διαφάνειας και της ανθρωπότητας, η Χόγκεν αντιτάχθηκε στις πολιτικές του Facebook για χάρη της ανθρωπότητας, της λογικής και του ήθους. Η ίδια υποστήριξε ότι το Facebook προβαίνει στην εξόρυξη και χειραγώγηση δεδομένων για να αυξήσει τα έσοδά του. Οι αποκαλύψεις της σχετικά με τις ενέργειες του Facebook οι οποίες απορρίπτουν κάθε είδους ιδιωτικότητας, κοινωνικού διαλόγου, ενώ αποδεικνύουν, παράλληλα, και την ύπαρξη αδύναμων θεσμών, προκάλεσαν σοκ στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σε μία περίοδο «εφησυχασμού» της δημοκρατίας, κολοσσοί τεχνολογίας προέβησαν στον έλεγχο των δεδομένων και των πληροφοριών εκατομμυρίων χρηστών, με ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους να βγάζουν στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία αυτά. Η Φράνσις Χόγκεν, μέσω των ενεργειών της, «ξύπνησε» τον κόσμο από τον λήθαργο με το ερώτημα, πλέον, να έγκειται στο εάν οι νομοθέτες θα ανταποκριθούν με τη σοβαρότητα  που απαιτείται ώστε να αποκατασταθεί η δημόσια διακυβέρνηση στην πληροφόρηση και την επικοινωνία μας.


Naomi Osaka

Αθλήτρια

γυναίκες

Σημαντική προσωπικότητα στον αθλητικό κόσμο αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, η Ναόμι Οσάκα, μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες, υπέρμαχο της φυλετικής δικαιοσύνης και της ψυχικής υγείας. Μέσω μίας πλατφόρμας που ίδρυσε η ίδια, προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία της υγείας και του ευ ζην, ενώ έχει αποτελέσει και έμπνευση για πολλούς αθλητές ανά τον κόσμο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να αναδείξουν τη σημασία της ψυχικής υγείας. Η ίδια αποτελεί αληθινή πρωταθλήτρια τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή, καθώς, μέσω των πράξεών της, έδειξε ότι «είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει».


Agnes Chow

Ακτιβίστρια

γυναίκες

Σε ηλικία 15 ετών, η Άγκνες Τσόου συμμετείχε σε διαδηλώσεις εναντίον της επιθυμίας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να προσθέσει στην ύλη των δημόσιων σχολείων ένα νέο μάθημα σχετικά με την «ηθική και εθνική εκπαίδευση», το οποίο θεωρούσε ότι θα έκανε «πλύση εγκεφάλου» στους μαθητές. Έπειτα από τις διαδηλώσεις αυτές, η κυβέρνηση υποχώρησε και, έτσι, μία νέα πολιτική καριέρα ξεκίνησε για την Τσόου. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν μετά τη λήψη δραστικών μέτρων στην Κίνα, με την Τσόου να συλλαμβάνεται, τον Αύγουστο του 2020 βάσει του σκληρού νόμου για την εθνική ασφάλεια του Πεκίνου, ενώ η ίδια εξέτισε σχεδόν επτά μήνες φυλάκισης, στις αρχές του φετινού έτους, καθώς κατηγορείτο για τον ρόλο της σε συγκέντρωση. Οι δράσεις της Τσόου δεν ξεχνιούνται εύκολα, με πολλούς υποστηρικτές της να διαδηλώνουν υπέρ της, όταν εκείνη έφευγε από τις φυλακές, τον περασμένο Ιούνιο


Sotooda Forotan

Μαθήτρια

γυναίκες

Με την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πολλά κορίτσια αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Η Σοτοόντα, 15 ετών, άρχισε να ανησυχεί έντονα για το μέλλον της στην ιδέα ότι δεν θα μπορέσει να ξαναπάει στο σχολείο και, έτσι, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει σε μία εκδήλωση εξέφρασε τις ανησυχίες της αυτές για το μέλλον και της ίδιας αλλά και χιλιάδων ακόμη κοριτσιών και νέων γυναικών στο Αφγανιστάν. Διαμαρτυρήθηκε κατά των ενεργειών των Ταλιμπάν και ζήτησε το άνοιγμα των σχολείων και για τα κορίτσια, με το θάρρος της να ωθεί τους Ταλιμπάν να πάρουν την απόφαση αυτή.


Chloé Zhao

Σκηνοθέτης

Ούσα η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα στην ιστορία που κέρδισε βραβείο Όσκαρ «Καλύτερου Σκηνοθέτη» και η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης, γενικότερα, που απέκτησε το «Χρυσό αγαλματάκι» στη συλλογή της, η Κλοέ Ζάο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή. Η διάκρισή της αυτή οφείλεται στο Nomadland («Η Χώρα των Νομάδων»), δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, το οποίο καταρρίπτει κάθε είδους κοινωνικού κλισέ για τους αστέγους και επικεντρώνεται σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.


Shonda Rhimes

Τηλεοπτική παραγωγός, σεναριογράφος και συγγραφέας

Οι δημιουργίες της αποτελούν την απόδειξη ότι η Σόντα Ράιμς δεν γράφει απλώς σειρές, αλλά «δημιουργεί» με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο που «αγγίζει» τα θέλω και τις ανησυχίες κάθε θεατή, δημιουργώντας συζητήσεις γύρω από κάθε δημιουργία της. Απόδειξη αυτής της ικανότητάς της αποτελεί η σειρά “Bridgerton”, η οποία μετατράπηκε σε τεράστια επιτυχία, καθώς μέσω αυτής της ταινίας εποχής, προσέφερε στο κοινό αυτό που ακριβώς χρειαζόταν. Η ίδια αποτελεί «είδωλο» του σύγχρονου κόσμου που μέσω των δημιουργιών της καταρρίπτει κάθε στερεότυπο και αντιτίθεται σε κάθε είδους φυλετική και εθνική διάκριση.


Scarlett Johansson

Ηθοποιός

Mία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Hollywood τα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Σκάρλετ Τζοχάνσον, φεμινίστρια και προοδευτική, κατέρριψε το κινηματογραφικό κατεστημένο, μηνύοντας τη Disney για την κυκλοφορία της ταινίας της, Black Widow. Η Scarlett Johansson που ταρακούνησε την κινηματογραφική βιομηχανία καταθέτοντας μήνυση εναντίον της Ντίσνεϊ για παραβίαση συμβολαίου δήλωσε ότι, κυκλοφορώντας την ταινία Black Widow ταυτόχρονα στις αίθουσες και στην streaming υπηρεσία Disney+, το στούντιο τής στέρησε σημαντικό μέρος των συμφωνηθέντων απολαβών της, που περιλαμβάνουν υψηλά bonus με βάση τις εισπράξεις της ταινίας στους κινηματογράφους.

Διάβασε ακόμα: MacKenzie Scott, Oprah Winfrey και Kamala Harris στην κορυφή της λίστας του Forbes

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet