Η Γεωργία έχασε. Η εισαγγελέας κατονόμασε ψευδή την καταγγελία της- όχι πως απορρίπτεται εξαιτίας έλλειψης στοιχείων αλλά πως είναι ψευδής. Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελική πρόταση καταλήγει ότι η 24χρονη «απασχόλησε ψευδώς και με δόλο τις αρχές». Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η εισαγγελέας προτείνει να πληρώσει η Γεωργία Μπίκα και τα δικαστικά έξοδα της προσφυγής σε βάρος του καταγγελλόμενου 27χρονου, καθώς κρίνει ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η απαλλαγή του για την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί για «γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση του θύματος».

Το 2022 είναι μια χρονιά που δεν ξεκίνησε ωραία για τη Γεωργία. Από καταγγέλλουσα βρέθηκε και να χρωστάει ενώ πολλοί είναι εκείνοι που την κατηγορούν πως ήθελε να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση. Μπορεί! Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αυτά που  διαδραματίστηκαν στη δικαστική αίθουσα ή στα παρασκήνια. Μπορεί να μην προκύπτουν οι ισχυρισμοί της Γεωργίας, να μην υπάρχουν στοιχεία, να μην μιλήσαν μάρτυρες ή να μίλησαν λέγοντας ψέματα ή αλήθεια.

Η ίδια έγραψε σε story στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram:

Γεωργία

Είναι ίσως προκλητικό, έως και εκδικητικό– ακόμα κι αν δεν ισχύει ο βιασμός- να αναγκάσει το δικαστικό σύστημα μια κοπέλα που έχει μείνει ουσιαστικά μόνη και χωρίς χρήματα να πληρώσει η ίδια τα δικαστικά της έξοδα. Είναι σχεδόν ταξικά προκλητικό! Δεν σημαίνει βέβαια τίποτα το ότι ο κατηγορούμενος έχει την οικονομική επιφάνεια, ούτε σημαίνει ότι βίασε. Όμως όταν υπάρχουν τόσες γκρίζες ζώνες όσον αφορά στα γεγονότα όπως για παράδειγμα η κραυγαλέα καθυστέρηση στη λήψη βιολογικού υλικού, οι χαμένες ώρες στις εσωτερικές κάμερες, αλλά και τα ανεπαρκή στοιχεία που εστάλησαν για έλεγχο στην Ελβετία, καλό θα ήταν να μην προκαλείται το λαϊκό αίσθημα.

Γιατί για τους περισσότερους η Γεωργία είναι μια κοπέλα που ύψωσε το ανάστημά της και διεκδίκησε το δίκιο της λέγοντας σε όλες μας: «Δεν έχει σημασία ποιος είναι αυτός που σε πλήγωσε, πρέπει να του αντισταθείς γιατί αξίζεις». Κι αυτό είναι το φρικτό με τον βιασμό: ο βιαστής ακυρώνει όλη την ατομική υπόσταση του θύματος, το ταπεινώνει και το κάνει να αισθάνεται ότι δεν αξίζει, ότι δεν έχει τον έλεγχο γιατί κάποιος πιο δυνατός τον έχει.

Η Γεωργία είναι μία από τις λίγες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν κι όποιος κι αν ήταν ο σκοπός της, έκανε ένα καλό: ώθησε κι άλλες κοπέλες να βγουν και να καταγγείλουν τους βιαστές τους («αφού η Γεωργία τα έβαλε με αυτούς, μπορώ κι εγώ») κι αυτό είναι το πιο σημαντικό! Σε αυτό της βγάζω το καπέλο γιατί στην πιο αδύναμη στιγμή της έδωσε δύναμη κι αυτό είναι πολύτιμο.

Από την άλλη βέβαια ποιο θύμα βιασμού θα αποφασίσει να καταγγείλει τον βιαστή του εάν το σύστημα το αναγκάζει να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα βγάζοντας μια εκδικητική ετυμηγορία;

Θυμίζει σχεδόν σενάριο από παλιά ελληνική ταινία: γόνοι πλουσίων οικογενειών βιάζουν μια «απλή» κοπέλα, συνήθως χτυπημένη με τραγωδίες, και τελικά τα χρήματά τους τους αθωώνουν. Βέβαια είναι κι αυτό ένα στερεότυπο! Το ότι είναι πλούσιοι, δεν σημαίνει ότι είναι οι κακοί της υπόθεσης και για αυτό έχουμε τη δικαιοσύνη που ελπίζουμε όλοι μας έπραξε το δίκαιο.  “Δεν είμαι μόνο η Γεωργία του Λαγκαδά. Είμαι η γυναίκα Γεωργία η οποία διεκδικεί το δίκιο και την αξιοπρέπειά της. Ο δεύτερος βιασμός εκείνος της αμφισβήτησης είναι εξίσου οδυνηρός”.

Κανείς μας δεν είναι σε θέση να αμφισβητεί τις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Ούτε η δικαιοσύνη λειτουργεί με το «περί δικαίου αίσθημα». Λειτουργεί με τον νόμο και τις αποδείξεις! Ή τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουμε! Εμείς είμαστε στο πλευρό της κάθε κακοποιημένης γυναίκας που στέκεται απέναντι στον καταπιεστή της και λέει ως εδώ!

Διαβάστε επίσης: Γεωργία Μπίκα: H απόφαση για τον ομαδικό βιασμό

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet