Όλοι μας ως παιδιά πιστεύαμε ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης! Αυτός ο τροφαντός κύριος με τα άσπρα γένια και την κόκκινη στολή μας έφερνε χαρά και κυρίως την απόδειξη ότι ζούμε σε έναν κόσμο μαγικό- πως τα πράγματα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε! Όσο μεγαλώνουμε και αποκοβόμαστε από την παιδική μας ηλικία, ξεχνάμε πως τα παιδιά ζουν σε δυο κόσμους: τον φανταστικό και τον πραγματικό.

Πώς λοιπόν γκρεμίζεις το όνειρο ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Αρχικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βιαστείς. Είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν σε μη υπαρκτά πράγματα. Η φαντασία μας με τον καιρό φθίνει κι όσο περισσότερο μπορούμε να φανταζόμαστε τόσο καλύτερο είναι για την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Δεν χρειάζεται να του λέτε ψέματα για αυτά που βλέπει στην πραγματικότητα και τι εννοούμε με αυτό. Όταν για παράδειγμα πάτε σε κάποιο mall για ψώνια, το παιδί θα δει 5 Άγιους Βασίληδες μαζεμένους. Αυτό μπορεί να μπερδέψει κάποια παιδιά ειδικά αν είναι μικρά. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να του εξηγήσεις πως πρόκειται για ανθρώπους που ενσαρκώνουν τον Άγιο.

Άγιος Βασίλης

Διάβασε ακόμα: DIY Advent Calendar για να κάνεις στα παιδιά πιο γλυκιά την αναμονή ως τα Χριστούγεννα

Πώς γίνονται τα αποκαλυπτήρια;

Συνήθως έρχεται η συνειδητοποίηση από μόνη της. Τα παιδιά μεγαλώνοντας και παρατηρώντας γύρω τους αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης αλλά Άγιος Γονέας! Παρόλα αυτά μεγάλη σημασία παίζει η ηλικία για το πότε θα το αποκαλύψεις στο πιτσιρίκι.

Για αρχή να πούμε ότι πολλά παιδιά το μαθαίνουν στο σχολείο από κάποιο συμμαθητή τους ή από κάποιο μεγαλύτερο παιδί ότι Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Παρατηρείστε πως αισθάνεται. Αν το δεις αναστατωμένο τότε πες του πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε οτιδήποτε θέλει και πως εσύ συνεχίζεις να πιστεύεις σε αυτή την παράδοση.

Άγιος Βασίλης

Περίπου στην ηλικία των 7-8 χρόνων τα μισά παιδιά πιστεύουν τα άλλα μισά όχι. Είναι πολύ πιθανό να το κοροϊδέψει κάποιο ή κάποια παιδιά από την τάξη του επειδή ακόμα πιστεύει στην ύπαρξη του Αγίου. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να του μιλήσεις ειλικρινά κι αυτό γιατί υπάρχει η περίπτωση το παιδί να αισθανθεί “ανόητο” μπροστά στους συμμαθητές του. Πες του πως ο Άγιος Βασίλης είναι ένα πνεύμα και προσπάθησε να εντάξεις στην αφήγησή σου την προσωπική σου ιστορία. Βάλε το μέσα στο “κόλπο” εξηγώντας του πως ήθελες να ζήσεις ξανά τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από το παιδί και ζήτησέ του να μην το αποκαλύψει σε μικρότερα αδέρφια ή παιδιά για να μπορέσουν κι εκείνα να το ζήσουν για περισσότερο.

Αντιμετώπισε το παιδί σαν ενήλικα κι αυτό θα του δώσει την αίσθηση του προστάτη ενός μαγικού μυστικού! Ε, κι αν την πρώτη φορά που το αποκαλύψεις ζητήσει ένα δωράκι παραπάνω πάρτου το!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet