Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να αφήσουν τα παιδιά τους να μείνουν εκτός σπιτιού. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για έναν γονέα να αισθάνεται ανασφάλεια όταν το παιδί πρόκειται να διανυκτερεύσει εκτός σπιτιού. Aν το καλοσκεφτείτε όμως υπάρχουν και πλεονεκτήματα. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε αυτά τα 4 βασικά σημεία και κυρίως το Supe Sos Μυστικό Κωδικό.

#1 Αυτονομία και sleepover

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμό και προθυμία όταν αντιμετωπίζουν μια καινούργια πρόκληση, έτσι χαίρονται όταν πρόκειται να φιλοξενηθούν στο σπίτι ενός φίλου τους, της θείας τους η της γιαγιάς τους. Την ίδια ώρα ο μπαμπάς και η μαμά έχουν λίγο χρόνο για τους δυο τους. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως το sleepover, που σημαίνει να κοιμηθεί το παιδί αλλού το βράδυ, το βοηθάει να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής για λίγο, αλλά επίσης να γίνει κοινωνικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο.

αδελφική ζήλια

#2 Κάθε αρχή… δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη!

Πολλοί γονείς ξεκινούν να αφήνουν κάποιες μέρες από μωρό το παιδί τους στις γιαγιάδες. Αν δεν έχει γίνει μια τέτοια αρχή, κατάλληλη ηλικία είναι περίπου στα 3 όπου το παιδί είναι εξοικειωμένο να ακολουθεί οδηγίες. Εννοείται πως το παιδί που μπαίνει στην διαδικασία να κοιμηθεί για πρώτη φορά εκτός σπιτιού χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση και ανάλογη προσοχή, καθώς φεύγοντας μακριά από τους γονείς του έρχεται αντιμέτωπο με ένα είδος αποχωρισμού. Θα πρέπει λοιπόν προηγουμένως να του εξηγήσουμε, ότι εκεί που θα πάει το περιβάλλον θα είναι ασφαλές, και οι άνθρωποι θα το αγαπάνε. Του δίνουμε δηλαδή την εγγύηση, πως θα περάσει καλά.

#3 Οι πρώτες υποχρεώσεις

Πριν αφήσουμε το παιδί να φιλοξενηθεί, φροντίζουμε να του εξηγήσουμε πως πρέπει να σέβεται το πρόγραμμα του σπιτιού και τις συνήθειες της οικογένειας κοντά στην οποία θα μείνει. Θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχει καταλάβει ότι δεν πρέπει να δείξει δυσαρέσκεια αν οι οικοδεσπότες θέλουν να κλείσουν την τηλεόραση νωρίς για παράδειγμα. Του εξηγούμε πάντως, πως μπορεί να ζητήσει την άδεια τους για να δει λίγο περισσότερο παίρνοντας όμως την απάντηση τους δεδομένη και όχι διαπραγματεύσιμη. Κάτι που επίσης είναι απαραίτητο να εξηγούμε στο παιδί είναι πως το διάστημα που θα βρίσκεται στο ξένο σπίτι, πρέπει να διατηρεί τακτικό τον χώρο που τον φιλοξενεί. Ή αν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γίνουν όλα χάλια, να βοηθήσει στο συμμάζεμα!

sleepover

#4 Έχουμε φροντίσει να ξέρουμε τους γονείς του άλλου παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό όταν το παιδί πάει στο σπίτι ενός συμμαθητή του να κοιμηθεί, να γνωρίζουμε τους γονείς του άλλου παιδιού. Για παράδειγμα μετά από ένα play date στο σπίτι του συμμαθητή του παρατηρείστε το παιδί σας πως γύρισε. Ήταν ευχαριστημένο; Πέρασε καλά; Του φέρθηκαν καλά; Φυσικά, πρέπει κι εσείς να επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού να ενημερώσετε για το εάν το παιδί έχει κάποιες αλλεργίες για παράδειγμα ή κάποια συνήθεια με την οποία η άλλη οικογένεια δεν είναι εξοικειωμένη.

+1 Super Sos Tip: Ο μυστικός κωδικός

Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο συζητήστε μαζί του για τον «μυστικό κωδικό». Τι είναι αυτό; Ορίστε ένα κωδικό όπως για παράδειγμα «πονάει λίγο η κοιλιά μου» «βουίζει το αφτί μου» και πείτε του ότι αν για οποιοδήποτε λόγο δεν νιώθει άνετα σε αυτό το σπίτι να ζητήσει να σας καλέσουν στο τηλέφωνο και να σας πει το μυστικό κωδικό. Ακραίο σενάριο, αλλά σκεφτείτε κάποιος στο σπίτι που το παιδί έχει πάει για sleepover να κυκλοφορεί με τα εσώρουχα μπροστά του; Το μόνο που έχετε να κάνετε μετά είναι να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, και απλώς να ενημερώσετε ότι θα πάτε να πάρετε το παιδί.

Διάβασε ακόμη: Ναι ή όχι στην έκθεση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet