Δεν χωράει αμφιβολία πως οι περισσότεροι γονείς κακομαθαίνουν- έστω και άθελά τους- τα παιδιά τους. Θέλετε να τους κάνετε όλα τα χατίρια ή να αποφύγετε τη γκρίνια και τα κλάματα. Τι γίνεται όμως όταν φτάνετε στο σημείο να «κακομάθετε» το παιδί σας και να μην μπορείτε να το διαχειριστείτε μετά;

Το ότι το παιδί σας απέκτησε κακούς τρόπους δεν σημαίνει ότι είστε κακός γονέας. Δεν υπάρχει κανένας επαγγελματίας γονιός κι όπως πειραματίζεστε εσείς έτσι κάνουν και οι υπόλοιποι.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει καλούς τρόπους, να είναι ευχαριστημένο με κάτι επιτέλους και να μην σας «εκβιάζει» συναισθηματικά;

Μην του παίρνετε αμέσως ό,τι ζητάει!

Δώστε στο παιδί σας διάφορες ευθύνες και δουλειές. Δώστε του ευκαιρίες για να κερδίσει τα πράγματα που θέλει. Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να εκτιμήσει τα παιχνίδια του και όλα όσα του παρέχετε με αυτόν τον τρόπο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι για κάθε τι που ζητάει πρέπει να ανταποδώσει κάτι άλλο, όμως όλα λειτουργούν με μέτρο. Έτσι του περνάτε το μήνυμα πως όταν προσπαθεί για κάτι κι έχει καλή συμπεριφορά ανταμείβεται!

παιδί

Οι άνθρωποι έχουν την ευθύνη των πράξεών τους

Εξηγείστε στο παιδί σας πως όταν έχουν κάνει κάτι λάθος ή έχουν αδικήσει κάποιον δεν πρέπει να μεταβιβάζουν την ευθύνη αλλού. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι κάνει χωρίς να τη ρίχνει στο δάσκαλό του, τον αδερφό του ή τους συμμαθητές του. Αν εσείς αποδέχεστε τις δικαιολογίες του, αποδέχεστε και την συμπεριφορά του. Είναι πολύ σημαντικό να του δίνετε κι εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα. Οι λάθος συμπεριφορές ή πράξεις έχουν πάντα και συνέπειες κι αυτό είναι καλό να το μάθει από νωρίς!

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό

Ενισχύστε στο παιδί σας την αυτοεκτίμηση και όχι τον εγωισμό του! Μιλήστε του για όλα εκείνα που κάνει σωστά. Μιλήστε του για τα ταλέντα του και τονώστε το ηθικό του. Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά και μην του ρίχνετε το ηθικό γιατί τελικά έρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επαινέστε την πρόοδό του

Όταν το παιδί σας κάνει βήματα προς τα μπρος και φαίνεται η πρόοδος που κάνει, επαινέστε την καλή του συμπεριφορά. Η εστίαση στα αρνητικά σημεία της συμπεριφοράς του παιδιού σας συχνά δημιουργεί δυσαρέσκεια και μια ακόμη πιο κακή στάση!

παιδί

Αποφύγετε τις υπερβολές

Όταν ένα παιδί αρχίζει να φεύγει από τη βρεφική ηλικία είναι η ώρα να μάθει να κάνει μερικά πράγματα μόνο του. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά του νηπιαγωγείου μπορούν να ντυθούν μόνα τους, να χτενίσουν τα μαλλιά τους και να τακτοποιήσουν τα παιχνίδια τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα τους επιτρέπει η ηλικία τους και οι ικανότητές τους. Μπορείτε να ξεκινήστε σταδιακά προτείνοντας να κάνετε κάποια πράγματα μαζί- παρουσιάστε το σαν παιχνίδι. Καθώς μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν, μπορείτε σταδιακά να τα βοηθάτε λιγότερο κι έτσι μαθαίνουν να βασίζονται στον εαυτό τους.

Βάλτε όρια και κανόνες

Ένα παιδί δεν πρόκειται να μεγαλώσει σωστά αν είναι ελεύθερο να κάνει ό,τι του έρθει στο κεφάλι! Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, που θα επιβραβεύετε την καλή του πράξη, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να του υπενθυμίζετε ότι για να κερδίσει αυτό που θέλει θα το καταφέρει μόνο αν τηρεί τους κανόνες και τα όρια που του θέτετε!

παιδί

Διαβάστε επίσης: 8 σημάδια ότι το παιδί σας πέφτει θύμα bullying και τι να κάνετε

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet