Παρά την κακή τους φήμη, δεν πρέπει να αφορίζουμε τους υδατάνθρακες. Είναι σημαντικοί για τη λειτουργία του οργανισμού μας καθώς είναι το πρώτο πράγμα που “καίμε”! Είναι αυτοί που μας παρέχουν δηλαδή άμεσα ενέργεια για να διατηρηθούμε στη ζωή και να επιτελέσουμε όλες τις κυτταρικές και οργανικές μας λειτουργίες.

Πολλοί επίσης, πιστεύουν ότι, αν καταναλώνεις πολλούς υδατάνθρακες θα πάρεις βάρος. Κι αυτό δεν ισχύει απόλυτα, καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα αδύνατων ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Η κατανάλωση όμως μεγάλων ποσοτήτων υδατάνθρακα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Και το σώμα σου, σου το δείχνει. Και με τρόπους που δεν φαντάζεσαι!

υδατάνθρακες

Σημάδια ”καμπανάκια” για να μειώσεις τους υδατάνθρακες

#1 Κούραση

  • Ένα κοινό σημάδι περίσσειας πρόσληψης υδατανθράκων θα οδηγήσει σε αλλαγή στο επίπεδο ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αφομοιώνονται πολύ γρήγορα, οδηγώντας σε γρήγορη αύξηση στα επίπεδα ενέργειας, η οποία όμως οδηγεί και σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό προκαλεί κόπωση. Προκαλεί επίσης αύξηση των επιπέδων μελατονίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα ένα αίσθημα ήπιας υπνηλίας μετά την κατανάλωση μεγάλων μερίδων υδατάνθρακα.
υδατάνθρακες

#2 Κατάθλιψη

  • Η κατάθλιψη προκύπτει από τη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μειώνει τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνει τη συνολική φλεγμονή στο σώμα. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τη συναισθηματική άνεση από το φαγητό, όπου οι υδατάνθρακες είναι μια κοινή επιλογή όταν κάποιος αισθάνεται πεσμένος. Το πρόβλημα είναι ότι τα υπερβολικά σάκχαρα, τα τεχνητά γλυκαντικά και το fast food, τα οποία έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τελικά προκαλούν ψυχολογικές μεταπτώσεις.

#3 Ακμή

  • Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων με τη μορφή επεξεργασμένων σακχάρων μπορεί να αυξήσει τα ξεσπάσματα ακμής. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες διασπώνται σε σάκχαρα που τροφοδοτούν τα βακτήρια. Ενώ τα βακτήρια από μόνα τους δεν προκαλούν ακμή, μπορούν όμως να τονίσουν την υπάρχουσα φλεγμονή.
υδατάνθρακες

#4 Φούσκωμα

  • Ακόμα κι αν ακολουθείς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, το φούσκωμα είναι μέρος της ζωής και μερικές φορές φαίνεται να συμβαίνει για μη προφανείς λόγους. Το συνεχές φούσκωμα σχετίζεται συχνά και με την υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων, τη δυσανεξία στη γλουτένη και τη δυσανεξία στη λακτόζη.

#5 Πιθανή εμφάνιση διαβήτη

  • Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της παραπάνω γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος κάποιου. Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημάδια του διαβήτη, μια κατάσταση όπου το σώμα δεν μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα κάποιου λόγω ανωμαλιών στα επίπεδα ρύθμισης της ινσουλίνης του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνουρία, επίμονη δίψα και κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης που είναι και οι κύριες ενδείξεις αυτής της πάθησης.
υδατάνθρακες

Αν έχεις διαπιστώσει πολλά από τα παραπάνω, ο οργανισμός σου κάτι προσπαθεί να σου πει. Άκουσέ τον και άρχισε να μειώνεις τις ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων με σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα θα είναι και μη επεξεργασμένοι, όπως το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης ή τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Διάβασε ακόμη: Χρονοδιατροφή: Ποια είναι η ιδανική ώρα φαγητού για να χάσεις βάρος;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet