Όπως καταλαβαίνεις είμαι άνθρωπος που γράφει. Γράφω συνέχεια και κάθε μέρα. Πολλές φορές μπορεί να γράφω σκέψεις μου κι εδώ, τις οποίες έχω περάσει από πολλά φίλτρα πρώτα. Ο ψυχολόγος μου μια μέρα που του επαναλάμβανα τη φράση «είμαι μπερδεμένη» μου έκανε μια πρόταση που στην αρχή με εκνεύρισε: «Γιατί δε γράφεις τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί; Θα κάνουμε ημερολόγιο και θα μου τα στέλνεις πριν τη συνεδρία». «Μου την έσπασε» είναι η ακριβής έκφραση «γράφω συνέχεια τώρα πρέπει να κάνω και αυτό;».

Και επειδή μου αρέσουν τα tasks ή τέλος πάντων εάν μου αναθέσεις κάτι και πω «ναι» αισθάνομαι την υποχρέωση να το κάνω, οπότε κάθισα και τα έγραψα. Και έγραφα και έγραφα. Όταν σταμάτησα επιτέλους είχα ζαλιστεί κάπως. Ήπια λίγο από το τσάι μου και διάβασα τι είχα γράψει. Αποκάλυψη! Όταν είδα αυτά που έχω γράψει, τις σκέψεις μου, ξεκαθάρισαν πολλά. Κι εγώ η περίεργη της παρέας, που κάνω χρόνια ψυχοθεραπεία κι έχω δοκιμάσει πολλά σου λέω ότι δουλεύει! Τι είναι όμως η θεραπεία γραψίματος, όπως τη λένε;

θεραπεία

Τι είναι;

Η θεραπεία γραψίματος είναι η διαδικασία του να καταγράψεις κάποιο τραύμα που έχεις ή κάτι συγκεκριμένο που σε απασχολεί μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, φυσικά υπό την καθοδήγηση κάποιου ψυχολόγου ή ειδικού ψυχικής υγείας. Όταν καταγράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και τα επεξεργαζόμαστε προφορικά με έναν θεραπευτή, εμπλέκουμε πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας στη θεραπευτική μας διαδικασία. Όσο άνετος και να είναι κανείς με τον ψυχοθεραπευτή του πάντοτε μπορεί να κρατάει πράγματα που δεν μοιράζεται. Το χαρτί είναι «ένας ασφαλής χώρος» που μπορεί κανείς να καταγράψει τα πάντα.

Ποια είναι η διαφορά με το ημερολόγιο;

Το ημερολόγιο είναι μια καταγραφή της καθημερινότητας και συνήθως αυτόματων σκέψεων και στοχασμών που κάναμε μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Το θεραπευτικό ημερολόγιο δεν χρειάζεται να γράφεται κάθε μέρα, μια φορά την εβδομάδα αρκεί, και αφορά σε ένα τραύμα, μια εμπειρία που στιγμάτισε ή κάτι που μας προκαλεί άγχος ή λύπη. Επιπλέον το θεραπευτικό γράψιμο γίνεται με την καθοδήγηση ειδικού και χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο.

Πώς θα σε βοηθήσει το γράψιμο;

Το γράψιμο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ένα οδυνηρό γεγονός ή να το φέρουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Το μυαλό μας έχει την τάση να μεγιστοποιεί τα πράγματα. Όταν δεις αυτό που σε στενοχωρεί, σε αγχώνει, σε βαραίνει γραμμένο μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τον κύκλο των αυτοματοποιημένων σκέψεών σου. Το γράψιμο σε βοηθάει να επανασυνδέσεις τρόπων τινά τον εγκέφαλό σου. Μελέτες δείχνουν ότι η γραφή μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, η οποία είναι το μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων και των αναμνήσεων που σχετίζονται με τον φόβο. Η γραφή με λίγα λόγια βοηθάει να εκλογικεύσουμε μια βαθύτερη σκέψη ή φόβο.

θεραπεία

Πώς θα ξεκινήσεις τη θεραπεία γραψίματος;

Για αρχή πρέπει να το συζητήσεις με τον ψυχολόγο σου και θα σε καθοδηγήσει εκείνος ανάλογα με τις ανάγκες σου. Σε γενικές γραμμές μπορείς να κάτσεις να γράψεις στην αρχή έστω για 5 λεπτά και μετά αν έχεις όρεξη για 10’-20’. Επιπλέον, καλό θα ήταν όταν θα επιλέξεις να γράψεις να μην έχεις κάνει κάτι έντονο όπως για παράδειγμα να έχεις τσακωθεί αλλά να είσαι χαλαρή. Τέλος, δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο τι θα γράψεις. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το μυαλό σου και να αγκαλιάσεις τη θεραπευτική διαδικασία.

Διάβασε ακόμα: 10 θετικά πράγματα που μπορείς να λες στον εαυτό σου το πρωί

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet