Γνωρίζουμε όλοι ότι oι 7 έως 9 ώρες είναι ο βέλτιστος χρόνος ύπνου που πρέπει να στοχεύουμε σε καθημερινή βάση. Τόσο χρειάζεται για να αισθανόμαστε πλήρως ξεκούραστοι, να αναρρώνουμε από την άσκηση και να επιτρέπουμε στο έντερο μας να αφομοιώσει αυτά που έχουμε φάει. Όμως, όλοι γνωρίζουμε κάποιον (ή ίσως είμαστε αυτό το άτομο) που ισχυρίζεται ότι χρειάζεται πολύ λιγότερο ύπνο.

Τώρα, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει κάτι που λέγεται «πολύ λίγος ύπνος», ακόμα κι αν αισθανόμαστε καλά μετά από αυτόν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι 5 ώρες είναι η απόλυτη ελάχιστη ποσότητα ανάπαυσης με την οποία μπορείς να ξεφύγεις, καθώς με λιγότερη από αυτή υπάρχει σχετικός κίνδυνος προβλημάτων υγείας.

ώρες

Η μελέτη της PLOS Medicine παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο περίπου 8.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από 25 χρόνια, μετρούσε τις ώρες του ύπνου των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα ελέγχονταν για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν με χρόνια προβλήματα υγείας μέχρι την ηλικία των 50 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες.

Στις μέρες μας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην κοιμάται πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα που αυξάνεται συνεχώς. Το 36% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι ήδη δυσκολεύεται να κοιμηθεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και αυτό το ποσοστό αναμένεται να ανέβει κι άλλο με την κρίση κόστους ζωής που βιώνουμε και το οικονομικό άγχος που τη συνοδεύει.

ώρες

Αποτελεί, λοιπόν, ακόμη μια απόδειξη ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τον χρόνο που περνάμε στο κρεβάτι, είτε αυτό είναι να κλείσουμε τις οθόνες, να ανοίξουμε τα παράθυρα για να κάνουμε το δωμάτιο πιο δροσερό ή να αλλάξουμε τι τρώμε και πότε στο τελευταίο μας γεύμα.

Ο πάρα πολύς και ο πολύ λίγος ύπνος στο παρελθόν είχε συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας και «χειρότερες γνωστικές επιδόσεις», με μια μελέτη του Cambridge να διαπιστώνει ότι η συνέπεια έχει μεγαλύτερη σημασία από τη διάρκεια του ύπνου. Αλλά αυτό το νεότερο, μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας υποστηρίζει ότι υπάρχουν όρια. Έτσι, ενώ το να κοιμάσαι 6 ώρες κάθε βράδυ μπορεί να είναι καλύτερο από το να κοιμάσαι 9, μετά 4 και μετά 7, είναι ξεκάθαρο ότι το ελάχιστο που πρέπει να στοχεύεις κάθε νύχτα είναι 5 ώρες.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε ακόμη: Ποια είναι η σωστή στάση ύπνου;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet