Είναι βολικό, σου επιτρέπει να κάνεις ότι δραστηριότητα θέλεις, είναι εύχρηστο και σίγουρα αμφιλεγόμενο. Σίγουρα όλες έχουμε ακούσει “μην το χρησιμοποιείς μπορεί να μείνει για πάντα μέσα σου” ή “αν δε έχεις σεξουαλική επαφή δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις” . Η ειδική Γυναικολόγος Melisa Holmes έχει μιλήσει εκτενώς γι’ αυτό το θέμα και μας λύνει τις απορίες.

Ταμπόν

#1 Μύθος

Δεν πρέπει να κοιμόμαστε με το ταμπόν

Η Αλήθεια: Ο κόλπος σου δεν έχει ιδέα αν είσαι ξύπνια ή αν κοιμάσαι. Οπότε σίγουρα δεν είναι κακό να κοιμάσαι με ταμπόν. Απλώς ακολούθησε τις συστάσεις για ασφαλή χρήση χρησιμοποιώντας ταμπόν για έως και 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις ένα νέο ταμπόν πριν πας για ύπνο, και μόλις ξυπνήσεις να το αντικαταστήσεις με ένα άλλο.

#2 Μύθος

Το ταμπόν μπορεί να τραυματίσει τον παρθενικό υμένα σου

Η Αλήθεια: Αυτό δεν είναι δυνατό. Το ταμπόν είναι απλώς ένα εργαλείο για την προστασία από τις διαρροές της περιόδου. Δεν έχει να κάνει με την παρθενία που έχει να κάνει με το σεξ. Η ανησυχία βασίζεται κυρίως στο εάν ένα ταμπόν μπορεί να επηρεάσει τον παρθενικό υμένα, ο οποίος είναι ένα λεπτό, ελαστικό χείλος ιστού που περιβάλλει το κολπικό άνοιγμα. Το ταμπόν είναι αρκετά μικρό ώστε να χωράει στα περισσότερα ανοίγματα του κόλπου χωρίς να επηρεάζει τον παρθενικό υμένα. Ο παρθενικός υμένας από την άλλη μπορεί να αλλάξει σχήμα ή να «σπάσει» με την ηλικία, το βάρος, ακόμη και τις κανονικές σωματικές δραστηριότητες, όχι μόνο στο σεξ.

Ταμπόν

#3 Μύθος

Το ταμπόν μπορεί να χαθεί μέσα σου

Η Αλήθεια: Ένα ταμπόν μπορεί να πάει ψηλότερα στον κόλπο σου και μπορεί ακόμη και να κολλήσει εκεί – μην ανησυχείς, και πάλι βγαίνει – αλλά δεν χάνεται. Είναι εκεί μέσα. Ο κόλπος συνδέει το εξωτερικό με το εσωτερικό του σώματος, στην κορυφή του υπάρχει κάτι σαν αδιέξοδο –είναι ο λεγόμενος τράχηλος, τον οποίο είναι αδύνατον να διαπεράσει το ταμπόν. Είναι ουσιαστικά ένα φράγμα ανάμεσα στον κόλπο και τη μήτρα – εκτός αν είναι υγρό ή κάτι μικροσκοπικό.

#4 Μύθος

Το ταμπόν μπορεί να προκαλέσει τοξικό σοκ

Η Αλήθεια: Το ταμπόν δεν προκαλεί Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS). Προκαλείται από ένα στέλεχος βακτηρίων που ονομάζεται Staphylococcus aureus. Το TSS είναι πολύ σπάνιο, αλλά και πολύ θεραπεύσιμο, ειδικά όταν εντοπίζεται έγκαιρα.

Ταμπόν

#5 Μύθος

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ταμπόν στην πρώτη περίοδο

H Αλήθεια: Δεν υπάρχει προϋπόθεση ηλικίας για τη χρήση ταμπόν. Μόλις κάποιος έχει περίοδο, είναι αρκετά μεγάλος για να χρησιμοποιήσει ταμπόν (και ο κόλπος του είναι αρκετά μεγάλος για να χρησιμοποιήσει ταμπόν χωρίς φόβο τραυματισμού ή ασυνήθιστου πόνου). Εάν είσαι νέα στην περίοδο ή στα ταμπόν, απλώς βεβαιώσου ότι γνωρίζεις πώς να το χρησιμοποιείς σωστά και με ασφάλεια.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet