Αν σε ρωτούσαν «τι πιστεύεις ότι είναι πιο αποτελεσματικό, η προπόνηση με ελαφριά βάρη ή τα περισσότερα κιλά;» το πιθανότερο είναι ότι θα απαντούσες ότι όσο πιο πολύ πιέζεσαι, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δεις, άρα τα περισσότερα κιλά. Η απάντηση είναι ότι και τα δύο έχουν τα δικά τους οφέλη. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι μετά από οκτώ εβδομάδες προπόνησης ενδυνάμωσης, οι άνθρωποι που σήκωναν περισσότερα κιλά και έκαναν λιγότερες επαναλήψεις είχαν περισσότερη δύναμη. Τα άτομα όμως που σήκωναν πιο ελαφριά βάρη με περισσότερες επαναλήψεις έχτιζαν πιο δυνατό μυϊκό σύστημα. Και τι σημαίνει αυτό; Ναι, η ελαφριά προπόνηση φέρνει και απώλεια βάρους.

προπόνηση

Τι εννοούμε όμως ελαφριά προπόνηση; Δεν είναι η ίδια για όλους. Γιατί αυτό που μπορεί να είναι «ελαφρύ» για μια φίλη σου μπορεί να είναι βαρύ για εσένα. Πρέπει κατά συνέπεια να μετρήσεις την ένταση της προπόνησής με βάση τη δική σου δύναμη και αντοχή. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο σκληρά νιώθεις ότι το σώμα σου δουλεύει. Αν δηλαδή μπορείς να φτάσεις μέχρι το 10, ελαφριά προπόνηση είναι αυτή στην οποία φτάνεις στο 5.

Ελαφριά προπόνηση και απώλεια λίπους

Η ελαφριά προπόνηση λοιπόν, ναι, μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μυϊκής αντοχής και δύναμης, οδηγώντας σε καλύτερη φυσική κατάσταση στην καθημερινή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι θα σηκώνεις πιο εύκολα τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, ή ότι δεν θα κουράζεσαι τόσο πολύ πλένοντας το αυτοκίνητό σου. Όμως δεν κάνει μόνο αυτό. Η ελαφριά προπόνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους, ενώ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμών. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στην αύξηση του μεταβολικού σου ρυθμού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την προπόνηση, οδηγώντας σε αυξημένη καύση θερμίδων. Για βέλτιστα αποτελέσματα απώλειας λίπους ωστόσο, προσπάθησε να συνδυάσεις την ελαφριά προπόνηση με άλλες μορφές άσκησης, όπως αυτές που περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να ακολουθήσεις και μια σωστή διατροφή για ενισχύσεις ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα και για καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση.

προπόνηση

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για την ελαφριά προπόνηση

Για ελαφριά προπόνηση επίλεξε ένα βάρος που σου επιτρέπει να κάνεις 15 έως 20 επαναλήψεις. Διατήρησε έναν ελεγχόμενο και σταθερό ρυθμό, εστιάζοντας στο μυ που δουλεύεις. Φρόντισε επίσης να δουλέψεις όσες περισσότερες μυϊκές ομάδες μπορείς. Και να θυμάσαι: ένα πρόγραμμα με ελαφριά προπόνηση δεν θα σε κουράζει. Το αρνητικό του; Μπορεί να το βαρεθείς γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση πρόσθεσε επιπλέον ασκήσεις και καν’ το λίγο πιο δύσκολο. Θα εκπλαγείς με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Διάβασε ακόμη: Περπάτημα: 5 πολύ σημαντικά οφέλη που δεν περιμένεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet