Όλοι ξέρουμε πώς οι άντρες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις γυναίκες, ξέρουμε όμως τους λόγους γι’ αυτό το φαινόμενο; Αφού εξέτασε δεδομένα που καλύπτουν αιώνες και ηπείρους, μια ομάδα ερευνητών του Stanford University ανακάλυψε μια παραμελημένη πτυχή αυτής της ανισότητας, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.

Όπως μας αποκαλύπτει λοιπόν, η έρευνα και στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες διαπρέπουν – κερδίζοντας ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και εξωσχολικά επιτεύγματα ίσα με τους άνδρες, αλλά και στις πιο παραδοσιακές κοινωνίες που οι γυναίκες δουλεύουν σε αγροτικές δουλειές, ακόμη και τότε το γυναικείο προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο!

Ο Mark Cullen, MD, Director of the Center for Population Health Sciences στο Stanford University έκανε μια τεράστια και μακροχρόνια έρευνα πάνω σ΄ αυτό και κατέληξε σε ένα κάπως απρόβλεπτο αποτέλεσμα!

γυναίκες

Ο φεμινισμός κάνει καλό στην υγεία των ανδρών

Σύμφωνα με τον Δόκτωρ Mark Cullen, οι γυναίκες από φύση τους είναι έτσι ώστε να φτιάχνουν πολύ δυνατές σχέσεις, είτε οικογενειακές είτε μεταξύ τους και πάντα αλληλοβοηθούνται. Αυτό το χαρακτηριστικό των γυναικών ισχύει ανεξάρτητα από τον πολιτισμό ή τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά.

Το πρωταρχικό συμπέρασμα του ερευνητή – ότι δηλαδή το κοινωνικο-οικονομικό στρες πλήττει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες – είναι σταθερό. Ο Mark Cullen, και η ομάδα του εξέτασαν τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνοντας ότι στις φτωχότερες χώρες οι γυναίκες ζουν περίπου 10 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το χάσμα είναι πιο κοντά στα πέντε χρόνια. Όταν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χάνεται ξαφνικά, το προσδόκιμο ζωής των ανδρών μειώνεται σημαντικά. Τρανταχτό παράδειγμα αυτό που συνέβη μετά την πτώση του Βερολίνου στην Ανατολική Ευρώπη. Αμέσως μετά την πτώση η διάρκεια ζωής των ανδρών μειώθηκε σχεδόν κατά 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Cullen. “Οι άντρες απλώς έπεφταν σαν τις μύγες. Αλλά αυτό δεν συνέβη με τις γυναίκες”, λέει ο Cullen.

Γυναίκες ενωμένες μέχρι τα βαθιά γεράματα

“Οι γυναίκες ζουν διαφορετικά”, λέει ο ερευνητής. “Αναζητούν η μία την άλλη, επενδύουν πολλά στην οικογένεια και τη φροντίδα, κάτι που οι άνδρες κάνουν πολύ λιγότερο. Αυτή είναι η μυστική συνταγή της μακροζωίας— οι γυναίκες έχουν η μία την άλλη και αυτό το απίστευτο δίκτυο υποστήριξης”.

Βέβαια, καθώς οι γυναίκες μπαίνουν πιο δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο και οι άνδρες επενδύουν σε οικογενειακές σχέσεις και κοινωνικά δίκτυα, το χάσμα στο προσδόκιμο αρχίζει να μειώνεται. “Η θηλυκοποίηση του τρόπου ζωής των αντρών, σίγουρα θα τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο, καταλήγει o ερευνητής.

Γιατί πρέπει οι άντρες να αγκαλιάσουν την θηλυκή τους πλευρά;

Πεποιθήσεις όπως, “οι άντρες δεν κλαίνε”, “οι άντρες οφείλουν να είναι δυνατοί και να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους” και άλλες παρόμοιες αντιλήψεις ανέθρεψαν ολόκληρες γενιές και συνεχίζουν να καλλιεργούνται με ζήλο ακόμη και σήμερα. Το αποτέλεσμα αυτών των τακτικών είναι να προκύπτουν συνεχώς άνθρωποι που διστάζουν και πολλές φορές απαγορεύουν στον εαυτό τους να εκφράσουν την ευαίσθητη πτυχή τους. Αυτό που οι ειδικοί εννοούν ενσυναίσθηση.

γυναίκες

Επί της ουσίας όμως η θηλυκή πλευρά αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης μας και χωρίς την παρουσία της η ισορροπία διαταράσσεται. Μάλιστα, ο προγραμματισμός ότι είναι σημαντικό να είμαστε δυνατοί, σκληροί και να ανταγωνιζόμαστε αντί να συνεργαζόμαστε, καλλιεργείται από την κοινωνία μας από πολύ νεαρή ηλικία. Το παρατηρούμε σε κάθε τομέα της ζωής, στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία γενικότερα, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπερισχύει ο «δυνατός» έναντι του «αδυνάτου». Τελικά όμως ο “αδύναμος” πεθαίνει τελευταίος.

Διάβασε ακόμα: Αυτή είναι η απόλυτη τροφή μακροζωίας, από έναν γκουρού του είδους

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet